U KCV trenutno 135 pacijenata obolelih od kovida, 10 sa teškom kliničkom slikom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 11:36

U KCV trenutno 135 pacijenata obolelih od kovida, 10 sa teškom kliničkom slikom

Godinu dana je prošlo od kako je korona virus izmenio naše živote. Brojke obolelih su varirale mesecima, sada je trenutno ponovo nepovoljan trend.

Proveravali smo kakva je situaciju u Kliničkom centru Vojvodine, kao i kako teče vakcinacija u Novom Sadu.

"Nažalost pratimo jedan trend porasta broja obolelih od kovida 19, aktuelno u KCV 135 pacijenata, 10 sa najtežom kliničkom slikom, koji zahtevaju mehaničku ventilaciju. Ono što želim da napomenem jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je primetan i trend povećanja obolelih sa teškom kliničkom slikom“, rekao je prof. dr Velibor Čabarkapa, pomoćnik direktora KCV

"Sistemski se radi na prevenciji ovog oboljenja. Jedan segment je vakcinacija. Zdravstveni radnici su uglavnom vakcinisani. Sve protiče u najboljem redu“, dodaje doktor Čabarkapa.

Kada je reč o nus pojavama i neželjenim reakcijama, njih, bar za sada nije bilo previše.

"Naše kliničko iskustvo sa imunizacijom je veliko. Nismo imali previše neželjenih reakcija. One i ako se jave budu blage, nismo imali teže nus pojave. Eventualno je to povišena temperatura i malaksalost. Nakon aplikacije bilo koje vakcine možete imati neku reakciju, ali za sada to nije problem prilikom vakcinacije protiv kovida.“

Trebalo bi poštovati tajming od 21 dana kako bi imuni odgovor bio najbolji po pacijenta. Mnoge interesuje i kada bi građani trebalo da provere količinu antitela u krvi.

"Zabeleženo je da pojava antitela ide od prve do treće nedelje nakon pojave prvih simptoma. Nakon 14 dana bi bilo dobro da se krene sa testiranjem“

Maske su neophodne i dalje, u prilog tome govori i činjenica da se broj obolelih povećava. Sve protivepidemijske mere treba poštovati, kako bi što pre pobedili korona virus, zaključio je doktor Čabarkapa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.