Svi pričaju o školarcima, a šta je sa DECOM U VRTIĆU: Kako će mališani i korona zajedno u predškolske ustanove?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2020, 17:36

Svi pričaju o školarcima, a šta je sa DECOM U VRTIĆU: Kako će mališani i korona zajedno u predškolske ustanove?

Ukoliko dete bude zaraženo, stavlja se u izolaciju, obaveštavaju se roditelji, ali i sve detetovi kontakti iz vrtića

Svi pričaju o opasnosti da se korona virus proširi sa početkom nove školske godine i s povratkom akademaca u studentske domove, ali retko ko spominje vrtiće.

Predškolske ustanove u Beogradu, ali i širom Srbije, normalno su funkcionisale i tokom letnjih meseci, istina sa prilično >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << malo dece, tek 15-18 odsto upisanih mališana, a u septembru se očekuje povratak dece u predškolske ustanove.

Vrtići su i tokom leta radili u posebnom režimu: u objekte su mogla da uđu samo deca, jedan roditelj i zaposleni, svima se na ulazu meri temperatura i dezinfikuju ruke, a "sumnjivi" se ne puštaju u kolektiv. Tokom jela i spavanja nadležni se trude da se održava distanca među decom.

Kako je obelodanjeno, slučajeva koronavirusa u vrtićima je bilo tokom leta, kako među mališanima, tako i među zaposlenima, ali nijedan objekat zbog toga nije bio zatvaran.

U vrtićima postoji jasan protokol koji se primenjuje kada se pojavi sumnjiv kovid slučaj. Kada se kod nekog od mališana pojavi bilo kakav simptom respiratorne ili neke druge bolesti, dete se smešta u sobu za izolaciju. Tu ostaje dok roditelji ne dođu po njega, a za to vreme čuvaju ga medicinske sestre.

Ako Gradski zavod za javno zdravlje potvrdi da je neko zaražen, o tome se obaveštavaju roditelji, deca i svi nadležni u vrtiću, dakle svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim.

Ukoliko neko dete duže od pet dana ne dođe u obdanište, mame i tate moraju da donesu potvrdu od lekara da je zdravo da bi se vratilo u kolektiv.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.