Svet: Više od 19 miliona aktivnih slučajeva COVID-19,veći deo Kalifornije od večeras zatvoren,U Kini samo uvezeni slučajevi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2020, 08:53

Svet: Više od 19 miliona aktivnih slučajeva COVID-19,veći deo Kalifornije od večeras zatvoren,U Kini samo uvezeni slučajevi

Prema podacima sa sajta Worldometers , u svetu je od početka pandemije potvrđeno 66.855.949 slučajeva korona virusa.

Od tog broja oporavilo se 46.241.665, umrlo je njih 1.534.553, a trenutno je aktivno19.079.950 infekcije.

Od toga je 105.985 osoba u kritičnom stanju. Najviše aktivnih slučajeva zaraze ima u SAD   5.907.862.

SAD: Treći dan rekordan broj novoinficiranih
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
SAD su treći dan zabeležile rekordan broj novoinficiranih korona virusom.Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, u SAD je u protekla 24 sata potvrđeno skoro 230.000 novih slučajeva COVID-19 , a od te infekcije umrlo je još 2.527 ljudi.

SAD imaju više od 14 miliona potvrđenih slučajeva korona virusa i na prvom su mestu u svetu.

Američki zdravstveni zvaničnici upozorili su na nagli porast broja zaraženih nakon što su milioni Amerikanaca putovali da proslave prošlonedeljni praznik Dan zahvalnosti, uprkos molbama vlasti da ostanu kod kuća.

Veći deo Kalifornije od večeras zatvoren zbog Kovida 19

Naređenje da se ostane kod kuće stupa na snagu o od večeras u dva najgušće naseljena regiona Kalifornije i njenom poljoprivrednom delu, pošto je pandemija Kovida-19 opteretila bolnice u zapadnoj američkoj državi sa najvećim brojem stanovnika u zemlji.

Naredba, koja je osmišljena da se uvede kada jedinice za intenzivnu negu u bilo kom od pet regiona budu na ivici kapaciteta, pogađa Južnu Kaliforniju i deo Centralne doline.

To znači da će biti zatvoreni barovi, frizerski saloni i berbernice a restorani samo moći da dostavljaju ili spremaju hranu "za poneti", piše Glas Amerike.

Zaliv San Franciska takođe će biti pod karantinom od nedelje uveče, ali sa drugačijim restrikcijama koje su uveli lokalni zvaničnici.

Više od 25.000 novih slučajeva Kovida-19 je dijagnostikovano u Kaliforniiji u petak, saopštili su zvaničnici, što je rekord od početka pandemije. U državi je takođe registrovano 209 smrtnih slučajeva, što je ukupni broj žrtava Kovida povećalo na 19.791.

Naređenja na nivou cele države, koja stupaju na snagu kada neki region ima na raspolaganju manje od 15 odsto kapaciteta u jedinicama za intenzivnu negu, dozvoljavaju da kritična infrastruktura ostane otvorena, što uključuje i škole koje su dobile posebne dozvole da drže časove uživo. Zubarske ordinacije takođe će ostati otvorene.

Naređenje o zatvaranju kritikovali su neki republikanci, koji kažu da će zatvaranje malih preduzeća i naređenje ljudima da ne izlaze iz kuća bez preke potrebe, doneti više štete nego koristi.

"Vladine mere zatvaranja ne smanjuju broj slučajeva niti zaustavljaju rast zaraženih", poručio je republikanac Džejms Galager iz državne skupštine Kalifornije, koji zastupa okrug severno od Sakramenta koji još nije pogođen merama zatvaranja.

Više od 280.000 Amerikanaca je umrlo od korona virusa, a Institut za zdravstvenu metriku Univerziteta Vašingtona sada predviđa da će do 1. aprila 2021, čak i uz početak vakcinacije, više od pola miliona Amerikanaca izgubiti život zbog Kovida 19.

Meksiko: Realan broj zaraženih veći od zvaničnog

Meksička vlada saopštila je da je realan broj zaraženih korona virusom po svemu sudeći daleko veći od zvaničnog broja povtrđenih slučajeva.

Meksičko ministarstvo zdravstva je saoštilo da je u poslednja 24 sata kovid-19 potvrđen kod još 11.625 ljudi i da je preminulo još 593 kovid pacijenta, preneo je Rojters.

Od početka pandemije u Meksiku je evidentirano 1.168.395 slučajeva kovida-19 i ukupno 109.456 smrtnih slučajeva.

U Kini samo uvezeni slučajevi kovida-19

U Kini je u poslednja 24 sata evidentirano još 18 slučajeva korona pozitivnih, jedan više u odnosu na dan ranije, ali je Nacionalna zdravstvena komisija saopštila da su svi slučajevi stigli u Kinu iz inostranstva.

Broj novih asimptomatskih slučajeva kovida-19, koji se u Kini ne evidentiraju kao potvrđeni slučajevi, pao je sa 12 pre dva dana na samo dva juče, preneo je Rojters.

Broj potvrđenih slučajeva u Kini je i dalje 86.619, a broj preminulih iznosi 4.634.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.