Sve o autofagiji (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 13:06

Sve o autofagiji (AUDIO)

Dok je autofagija sve popularniji trend u ishrani, Jasmina Dabić istraživala je za Radio Novi Sad, u emisiji Opštoj praksi, koje benefite donosi.

Godina borbe s virusom korona povećala je brigu da ojačamo organizam kako bismo izbegli oboljevanje. U jačanju otpornosti organizma, medicinski stručnjaci, sve češće ističu fenomen autofagije koja se zasniva na naučnom principu vrednom Nobelove nagrade.

"Onako kako čistimo naše telo, tako treba da čistimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i naše organe, naše ćelije, a upravo se to dešava u toku autofagije" rekao je specijalista interne medicine doktor Dragan Ivanov i dalje objašnjavao da su nepravilnosti u procesu autofagije povezane sa različitim bolestima, uključujući rak, dijabetes tipa dva i Alchajmerovu bolest.

"Ono što je bitno je da autofagija pomaže kako u prevenciji tako i sto posto u terpiji gojaznosti i šećerne bolesti, pre svega, tip B i kod insulinske rezistencije."

Mada je taj koncept poznat duže od pola veka, njegov značaj je promenjen nakon istraživanja Jošinorija Osumija. Za rasvetljavanje pozitivnog uticaja autofagije na obnavljanje ćelija, tom japanskom naučniku 2016-te je dodeljena Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu.

"Reč autofagija znači " jesti samog sebe". Stručnije, to je kada organizam prepoznaje defektne (i maligne) ćelije i razlaže ih, koristi za stvaranje novih ćelija odnosno za stvaranje dodatne energije" kaže doktor Ivanov.

Autofagija, odgovorna je za obnovu tela, borbu protiv infekcija i oslobađanje od toksina.A kako se aktiviraju postrojenja za recikliranje u našim ćelijama? Odgovor je, uz kratke periode posta.

"Potrebno je da prođe 12 sati od poslednjeg obroka i nakon toga, autofagija, isceliteljski moćan terapijski mehanizam, će biti aktiviran" dodao je sagovornik.

Formula uspešnog i zdravog gladovanja meri se u okviru od 24 sata. Uzimanje hrane preporučljivo je u periodu od 8 sati, dok se suzdržavanje od hrane i pića, koje nije voda, nalaže u preostalih 16 sati.

"Ako je poslednji obrok, recimo u 3 sata, to znači da će u tri sata posle ponoći uključiti autofagija radeći svoje lekovito dejstvo tj.radi svoj "posao" u narednih 5 sati " kaže Ivanov.

Druga opcija jeste da se sedmično pet dana normalno jede, dok su dva dana u nedelji rezervisana za post (gladovanje kao "veliko spremanje").

U periodima tokom kojih uzimamo hranu nije svejedno šta jedemo. I u tim periodima ishrana treba da bude pravilna.

"Mi treba da imamo redovne obroke i da ih završimo. Znači, ujutro doručkujemo i pet sati ništa ne jedemo. Nakon toga jedemo i ništa ne uzimamo do sledečeg obroka.

Pozitivni efekti posta poznati su od pamtiveka. Biblija opisuje 40-dnevni post Isusa i Mojsija. Islam postavlja ograničenja u hrani tokom svetog meseca Ramazana. Herodot je napisao da su Egipćani 3 dana svakog meseca postili zbog sistematskog oporavka.

I Nikola Tesla je primenjivao autofagiju tj. postio.

Osim toga, gladovanjem se snižava krvni pritisak, kao i nivo šećera, a padaju i vrednosti koje ukazuju na neki upalni proces u organizmu.

Ćelije bez hrane troše svoje rezerve. Tako se raspadaju stare, oštećene ćelije koje mogu izazvati teške bolesti poput kancera ili neurodegeneracije, a istovremeno se dobija na energiji.

Propratni efekat autofagije je mršavljenje, dok je za njeno podsticanje korisna fizička aktivnost.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.