Stigao i u Srbiju: Realne mogućnosti da je novi soj koronavirusa smrtonosniji?

Izvor: B92, 24.Jan.2021, 16:21

Stigao i u Srbiju: "Realne mogućnosti" da je novi soj koronavirusa smrtonosniji?

Naučnici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kontaktu su sa svojim britanskim kolegama i na osnovu podataka o novom soju koronavirusa nagovestili da bi nova varijacija korona virusa, koja je označena kao varijanta B.1.1.7, mogla biti smrtonosnija.

U izveštaju koji je nedavno objavljen u Velikoj Britaniji, navodi se da postoje "realne mogućnosti" da je kod zaraženih novim sojem koronavirusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uočena veća stopa smrtnosti.

Iako podaci nisu definitivno potvrdili veću smrtnost, premijer Velike Britanije Boris Džonson je izjavio da "postoje neki dokazi da je novi soj koronavirusa u vezi s većom stopom smrtnosti", preneo je CNN.

Predviđanja i projekcije Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CPC) su pokazali da bi nova, mutirana varijnta korona virusa, koja se znatno brže širi, mogla postati predominantan soj u SAD već od marta ove godine. Sve studije su za sada potvrdile da vakcina štiti od nove varijante koronavirusa, kao i da su zaštitna maska, pranje ruku i fizičko distanciranje i dalje efikasne mere prevencije.

"Kada uporedite podatke, videćete da se u slučaju zaražavanja 1.000 ljudi starijih od 60 godina prvom varijantom koronavirusa, smrtnost javlja u 10 slučajeva, dok se u slučaju infekcije novim sojem očekivana stopa smrtnosti na 1.000 obolelih povećava na 13, čak i 14 obolelih", izjavio Partik Valens, britanski medicinski ekspert i savetnik u britanskoj vladi.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je britanski soj virusa, mnogo zarazniji, stigao u Srbiju.

"Britanski soj koronavirusa stigao je u Srbiju, užasno sam uplašen. Putnica iz Londona u Srbiju donela je koronavirus na teritoriju zemlje", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.