Izvor: Radio 021, 12.Maj.2020, 11:01

Sezonci u Austriju mogu da se vrate uz test ili karantin

Austriji su potrebni strani radnici, a posebno u nekim sektorima koji zavise od radne snage iz inostranstva, a koja je na početku pandemije virusa korona napustila zemlju.

Među njima je i veliki broj radnika iz Srbije koji su bili angažovani na poslovima za koje postoji nedostatak na tržištu rada Austrije.

Upravo ti sezonski radnici vratili su se, na početku krize, u Srbiju, pošto su u Austriji ostali bez posla. Kako kaže predstavnica Privredne komore Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << (PKS) u Austriji Nada Knežević, oni koji imaju dugoročno rešen sezonski boravak sada mogu da se vrate u ovu zemlju.

"Taj sezonski boravak može da traje do 10 meseci, ukoliko poslodavci nisu raskinuli radni odnos, a ti radnici su na osnovu svoje sezonske radne dozvole mogli i da ostanu u Austriji", navodi ona i dodaje da je najveći broj naših radnika angažovan na sezonskim poslovima u turizmu, ali i poljoprivredi.

Oni koji su napustili Austriju radili su pre svega u turizmu, jer su hoteli bili zatvoreni, i to u pokrajinama Forarlberg, Tirol i Salcburg, dok su sezonci u poljoprivredi u najvećem broju ostali u toj zemlji, dodala je ona.

Sada, u slučaju da poslodavac traži da se neki sezonski radnik vrati, on to može učiniti tako što će, po ulasku u Austriju, morati da provede dve nedelje u samoizolaciji ili da se testira u Srbiji, odnosno u Austriji.

Knežević je ukazala da su srpske firme, koje rade u Austriji, odnosno koje su svoju radnu snagu uputile na rad u ovu zemlju nesmetano radile, a u pitanju su kompanije se bave pre svega bave projektovanjem i visokom tehnologijom, te su angažovane i u modernizaciji mreža telekomunikacije, gde nije bilo pauze.

Inače, Austrija je proteklih dana uložila velike napore da iz inostranstva dovede negovatelje, jer postoji oko 33.000 osoba kojima je potrebna celodnevna nega. Tu radnu snagu Austrija "uvozi" iz Rumunije, Slovačke, Hrvatske.

Među negovateljima, barem legalnim, nema mnogo srpskih građana, ali postoje oni koji koriste mogućnost bezviznog boravka do tri meseca da zarade koji evro negujući osobe u Austriji ili pazeći na decu.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.