ŠTA SE TO DEŠAVA U KORONA GRADU? Zapad nastavlja da optužuje Kinu da skriva informacije o KOVIDU (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2021, 15:25

ŠTA SE TO DEŠAVA U "KORONA GRADU"? Zapad nastavlja da optužuje Kinu da skriva informacije o KOVIDU (VIDEO)

Zvanični video iz maja 2017. godine, iz kineske Akademije nauka, navodno prizakuje slepe miševe u kavezima u Institutu pre četiri godine

Dok zemlje članice G7 pozivaju da se otpočne druga faza istrage o poreklu kovida-19, pojedini mediji objavili su nove snimke u kojima je navodno prikazano kako su u Institutu za virologiju u Vuhanu čuvali žive slepe miševe, iako je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) više puta takvu mogućnost označila kao "teoriju zavere".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Laboratorija iz Vuhana glavna je priča otkako je svojevremeno tadašnji predsednik SAD Donald Tramp rekao da kovid-19 nije, kako mnogi naučnici veruju, prešao sa slepog miša na čoveka putem nepoznatog prenosioca, već da je procurio iz laboratorije u Vuhanu.

Prvi rezultati udružene istrage SZO i Kine otpovrgla je ove tvrdnje, uz obrazloženje da je malo verovatno da je virus procurio, te da su priče da slepe miševe čuvaju na institutu "greška".

- Nijedan šišmiš nije poslat u laboratoriju u Vuhanu za genetske analize virusa. Nauka tako ne funkcioniše. Mi skupljamo uzorke na terenu i nosimo ih u laboratoriju. Slepe miševe puštamo na istom mestu gde smo ih uhvatili - rekao je zoolog dr Peter Dazak, član tima SZO u decembru prošle godine.

- Ovo je široko rasprostranjena teorija zavere. Ovo je objašnjenje kako radi tim koji ja predvodim i laboratorije sa kojima ja sarađujem već 15 godina - dodao je on u drugom tvitu.

Dazak je istakao da u laboratorijama nema ni živih ni mrtvih slepih miševa.

- Ne postoje dokazi da se to igde dogodilo. To je greška, i nadam se da će biti isrpavljena - napisao je poznati zoolog.

Međutim, zvanični video iz maja 2017. godine, iz kineske Akademije nauka, do kojeg je došao Sky News, prikazuje slepe miševe u kavezima u Institutu pre četiri godine, i kako ih jedan naučnik hrani crvima.

Ranije ovog meseca dr Dazak je na Tviteru napisao da tim SZO nije pitao Institut u Vuhanu da li su skladištili slepe miševe.

- Nismo ih pitali da li imaju slepe miševe. Ne bi me iznenadilo da su, kao i mnoge druge laboratorije, pokušali da osnuju koloniju - napisao je on.

Dazak je rekao da zna da se to "događa u laboratorijama i ovde i u drugim zemljama".

- Upravu ste, laboratorije u SAD i širom sveta drže slepe miševe kako bi testirali njihov imunitet na viruse. Niko to ne radi uspešno u meri kao što su laboratorijski miševi i životinje se uvek pregledaju bez virusa pre nego što se izuzmu, pa čak i ako je Institut u Vuhanu ovo pokušavao, to je nebitno za poreklo virusa - istakao je on.

Zoonoza je realniji scenario

Iako je teorija o curenju iz laboratorije sve zastupljenija u poslednje vreme, iako za to ne postoje nikakvi novi naučni dokazi, izgledi da je kovid-19 prešao sa slepih miševa na ljude posredstvom životinje, proces poznat kao "zoonoza", i dalje ostaje verovatniji scenario, rekli su stručnjaci.

- Mnogo virusa je na ovaj način preneto u prošlosti, poput SARS-a i MERS-a - rekao je Dominik Dvajer, direktor odeljenja za patologiju Novog Južnog Velsa.

Dvajer je bio deo delegacije SZO koja je u januaru išla da sprovede istragu u Vuhanu, i kaže da je to bio iscrpan i transparentan proces.

- Skoro svi humani virusi koji su detektovani u poslednjih 40 ili 50 godina došli su od životinja na neki način, i slepi miševi su najveći kontributori. Dakle, postoji istorija i sve je dokumentovano - rekao je Dvajer.

Kada se virus prvi put pojavio krajem 2019, kineski vlasti su objavile da je sve počelo na mokroj pijaci u Vuhanu.

- Scenario mokre pijace, gde su životinje potencijalno zaražene od slepih miševa i natrpane u kaveze kraj kojih cirkuliše mnogo ljudi je savršen recept za širenje zaraze - rekao je profesor Dvajer.

Dr Keti Vulaston, istraživač za Univerziteta za tehnologiju u Kvinslendu rekla je za The Sydney Morning Herald da širenje teorije o curenju virusa može samo da stvori ozbiljne posledice.

- Diskurs umanjuje činjenicu da epidemiolozi i veterinarski patolozi i drugi naučnici u ovoj oblasti već godinama upozoravaju vlade i zajednicu da je sve veća verovatnoća da će doći do zoonotskog prelivanja sa pandemijskim potencijalom - rekla je ona.

Ona je rekla da je potrebno fokusirati se na činjenicu da su pokretači zoonotskog prelivanja promene čovekove okoline, i dodaje da na to treba obratiti pažnju.

- Zabrinuta sam da povećano uverenje da je virus nastao u laboratoriji dalje umanjuje stvarnu i hitnu potrebu za donošenjem preventivnih zakona i politika - rekla je Vulaston.

Traži se transparentna istraga

Tokom samita G7 koji je održan proteklog vikenda, predsednik SAD Džo Bajden i drugi svetski lideri pozvali su na transparentnu i naučnu novu istragu SZO o korona virusu u Kini.

Prošlog meseca je Bajden tražio od bezbednosnih službi da udvostruče napore i istraže poreklo virusa, te da utvrde da li je do prenosa virusa došlo prilikom kontakta čoveka i zaražene životinje, ili zbog propusta u laboratoriji.

- Transparentnost je ključna - rekao je Bajden.

Džon Li, stručni saradnik u američkom centru rekao je za medije da je jedan od razloga zbog čega je teorija o curenju virusa odbačena, činjenica da je istu pokrenuo bivši predsednik Tramp.

- To ne bi trebalo da ima uticaja na to koliko je teorija verovatna ili nije, ali ta teorija je ispolitizovana - u početku ju je ispolitizovao Donald Tramp, kao i oni kojima se Tramp nije svideo - rekao je Li.

Profesor Dvajer je rekao da su sada potrebni dokazi da bi ova teorija "dobila na težini".

- Pričalo se o mnogo različitih scenarija, uključujući one o namernom ili slučajnom curenju iz laboratorije, a problem je rasvetliti sve to - rekao je Dvajer.

On je rekao da takve teorije ne bi trebalo odbaciti.

- Ne isključujete ove ideje, već pokušate da razumete kako one mogu nastati i da li to ima smisla - kaže Dvajer.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.