SKRIVENI SIMPTOM UPALE PLUĆA: Doktorka Radosavljević otkriva kako da ga prepoznate

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2020, 21:58

SKRIVENI SIMPTOM UPALE PLUĆA: Doktorka Radosavljević otkriva kako da ga prepoznate

Upala pluća koja je čest pratilac korone nema uvek jasne simptome

U jeku epidemije, svako od nas je bar jednom, nakon što se zakašljao, pomislio "da nije korona?" i požurio da proveri temperaturu. Povišena temperatura, nagla pojava kašlja, bolovi u grudima, iskašljavanje i otežano disanje tipični su znaci infekcije koronavirusom, ali i upale pluća. Međutim, kod određenog broja pacijenata ovi simptomi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mogu da izostanu, iako su pluća zahvaćena infekcijom, upozoravaju stručnjaci.

Kovid-19 je respiratorno oboljenje koje napada disajne organe, a riziku da izazove upalu pluća izloženije su starije osobe, osobe oslabljenog imuniteta, kao i pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja, astme, karcinoma ili dijabetesa. Ovaj virus može da izazove različite tegobe u disanju. Simptomi variraju od blagih do teških smetnji pri disanju, poručuje pulmolog dr Tatjana Radosavljević.

Ona je objasnila da se virus, kako bolest napreduje sve više silazi u disajne sisteme. Zato, kako ističe, treba obratiti pažnju na sledeće simptome.

- Prvi i opšti simptomi upale pluća su povišena temperatura, osećaj nedostatka vazduha i kratak dah, bol u grudima ili leđima, ubrzano disanje i lupanje srca. Ponekad je ovo stanje praćeno i suvim kašljem i iskašljavanjem. Kada je u pitanju pneumonija koju izaziva kovid-19, rendgenski snimak pokazuje obostranu upalu pluća i najčesće se uočavaju senke ili mrlje po plućima, a najteža slika su takozvana bela pluća - poručuje ona.

Ipak, dr Radosavljević poručuje da navedeni simptomi u pojedinim slučajevima mogu i da izostanu. Tada je reč, kako ističe, o asimptomatskim upalama pluća.

- Pojedini simptomi ponekad mogu da izostanu, pa pacijenti i ne znaju da imaju pneumoniju i da moraju hitno da se obrate lekaru. Zato savetujem, da, na prve simptome koronavirusa, uz testiranje, proverite i rad pluća. Jedan od simptoma koji retko izostaje je lupanje srca, što je svakako znak da treba uraditi snimak pluća. Ukoliko on bude bez promena, a kiseonik vam je niži od 95 odsto, to je indikacija za bolničko lečenje, pa se u tom slučaju radi i skener pluća - poručuje ona i dodaje da u teškim slučajevima je neophodna terapija kiseonikom, a u najtežim slučajevima i priključivanje na respirator.

- Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom ne zahtevaju mehaničku ventilaciju, dok se onima sa težom kliničkom slikom daje kiseonik preko običnih kiseoničkih maski. Ako taj kiseonik nije dovoljan za razmenu gasova u krvi, onda se primenjuje jedan od oblika mehaničke ventilacije. Tek, najteži pacijenti uključuju se na respirator - objašnjava ona.

- Korona je virus koji 'voli' pluća, odnosno ima sklonost da zahvata ove organe i najčešće prolazi kroz njih - navela je Radosavljevićeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DA LI JE TO GRIP, PREHLADA ILI COVID-19? Simptomi sva tri oboljenja su VEOMA SLIČNI, a evo kako da ih razlikujete i prepoznate šta vam je

Izvor: Blic, 30.Nov.2020, 10:52

Kako nam je stigla sezona grejanja, sa njom je tradicionalno započela i sezona prehlada i gripa. Međutim, ove jeseni i zime će svaka povišena temperatura, kašalj ili upala grla predstavljati dodatni razlog za zabrinutost i neizbežno pitanje: da nije možda “korona”?

Nastavak na Blic...

Otežano disanje nije samo posledica korone. Ono je simptom ovih ozbiljnih bolesti

Izvor: eKlinika.rs, 30.Nov.2020

Otežano disanje, kašalj, pritisak u grudima simptomi su kojih se svi plašimo u vreme pandemije korona virusa. Najstrašnije što mislimo da može da nam se dogodi je upala pluća, koja zaista jeste potencijalno veoma teška bolest. Samim tim, kada neko oseti simptome otežanog disanja, odmah će pomisliti...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.