Roditelji na prvoj liniji reagovanja na krizu pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2020, 12:50

Roditelji "na prvoj liniji" reagovanja na krizu pandemije

Niko se ne rađa kao roditelj, a svako želi da bude dobar, ocenila je danas direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova, koja je istakla da su roditelji bili "na prvoj liniji" reagovanja na krizu pandemije korona virusa.

Kostadinova je, u onlajn konferenciji "Roditelj u centru pažnje" UNICEF i Lego fondacije, ocenila da roditelji i staratelji imaju ključnu ulogu u oblikovanju života dece, pa i društva u tom smislu.

Briga o zdravlju, učenju, zaštiti i sigurnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rastu, dobrobiti i razvoju deteta su stvari o kojem roditelji brinu na svakodnevnom nivou i to je toliko prirodno da ponekad zaboravimo da ih pitamo kako su i pružimo podršku i roditeljima, rekla je Kostadinova.

Ona je istakla da se roditelji staraju o zdravlju deteta, odgovarajućoj ishrani, sigurnoj okolini za rast, napominjući da je sve to važno, ali ne i dovoljno.

Najvažniji faktori za razvoj dečjeg mozga su ljubav, briga, pažnja, slušanje i interakcija sa decom. Za to su podsticajne i delotvorne prakse na jeziku koja deca razumeju i vole - igra, predočila je Kostadinova.

Dejana Kostadinova je prenela i neke od rezultata najnovijeg istraživanja UNICEF i Republičkog zavoda za statistiku koje, kako je ocenila, pokazuje veliku razliku između želja i stvarnosti.

Većina ispitanika, oko 90 odsto rodtelja i staratelja, ne odobrava fizičko kažnjavanje, a sa druge strane svako drugo dete je trpelo nasilne metode disciplinovanja, što utiče na fizičko i mentalno zdravlje deteta, ukazala je ona.

Zabrinjavajući podatak je da su i mala deca, od tri ili četiri godine, fizički kažnjavana, a da se svega 41 odsto očeva igra i uči sa malom decom, rekla je Kostadinova i ocenila i da je pandemija sve podsetila na važnu ulogu roditelja, koji su proveli mesece balansirajući između rada i učenja sa decom u ograničenom životnom prostoru, uz ekonomske izazove.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da mu je čast da otvori konferenciju o roditeljstvu, navodeći da je to uloga koja se podrazumeva, pa se onda manje vodi računa o tome i "sve su nam druge stvari bitnije od roditeljstva".

Voleo bih da to promenimo i shvatimo značaj te uloge, da vodimo računa o svojim roditeljima i svojoj deci, rekao je Lončar.

Nadam se da u ovim teškim vremenima, epidemije korona virusa nećemo skrenuti sa tog puta i da ćemo povećati pažnju i brigu i sve svoje snage usmeriti na podršku roditeljstvu, dodao je on.

Potpredsednica LEGO fondacije Sara Buči podsetila je da već dve godine sa UNICEF sprovodi projekat "Podsticajno roditeljstvo" i da je važno da se program proširuje na Srbiju kako bi se ojačala uloga roditelja i staratelja.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.