Rizična upotreba UV svetlosti za ubijanje koronavirusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2020, 17:16

Rizična upotreba UV svetlosti za ubijanje koronavirusa

Na tržištu se množe uređaji sa ultraljubičastom (UV) svetlošću kao sredstvom za ubijanje novog koronavirusa, ali njihovo korišćenje može doneti više rizika nego koristi, piše danas američki tehnološki sajt C-NET.

Dezinfekcija predmeta UV svetlom se koristi već više od 40 godina, ali postoje rizici kada se ti uređaji primenuju na ljudskoj koži.

Postoje tri klase UV svetla: UV-A, UV-B i UV-C. Sve tri potiču sa Sunca, ali na Zemlju stižu samo prve dve >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koje izazivaju opekotine i prerano starenje kože, a povezane su s razvojem raka.

Treća vrsta - UV-C svetlost, koja ima najviše energije, te je najštetnija za ljude, koristi se upravo u uređajima za dezinfekciju, koji se sada reklamiraju kao sredstvo protiv korona virusa.

Zasad nema dokaza da UV-A i UV-B zraci mogu ubiti koronavirus, te se pretpostavlja da izlazak napolje, tokom sunčanog dana, neće umanjiti rizik od zaraze.

Na osnovu raspoloživih naučnih dokaza da treća vrsta, UV-C svetlost može uništiti razne viruse, verovatno je da može da ubije i novi korona virus, ali to nije naučno potvrđeno.

Akademija nauka, inženjerstva i medicine SAD (NASEM) je upozorila da "UV svetlost oštećuje ljudsku kožu, te je treba koristiti samo na predmetima ili površinama" .

To znači da to UV svetlo ne bi trebalo da se koristi kao sredstvo za dezinfekciju ruku koje treba prati sapunom i vodom, a dezinfikovati sredstvima na bazi alkohola.

Svetska zdravstvena organizacija ponavlja tu preporuku NASEM-a, naglašavajući da UV lampe ne bi trebalo koristiti za dezinfekciju ruku ili drugih delova kože, jer UV zračenje "može izazvati iritaciju kože i oštetiti oči".

Dok naučnici rade na istraživanju, nema potvrde da su uređaji koji su na tržištu bezbedni za upotrebu na telu, a skoro većina nema nikakvo odobrenje zdravstvenih službi.

Mada tih uređaja ima u različitim oblicima, veličinama i jačini, Tajler Holmig, direktor Dermatološke hirurgije na Univerzitetu u Teksasu, upozorava da posledice korišćenja UV-C svetlosti na telu mogu biti teške opekotine i oštećenja oka.

Neke kompanije proizvode uređaje za UV-dezinfekciju unutrašnjosti zgrada koji se koriste u bolnicama, a neke firme na ulaze postavljaju "UV-portale" kroz koje prolaze zaposleni i posetioci. Tvrdi se da je doza UV-zračenja tih uređaja dovoljno mala da se izbegnu zdravstvene komplikacije poput opekotina ili iritacije očiju.

Međutim, iako je potvrđena efikasnost UV sterilizacije podova, potrebna su dodatna istraživanja bezbednosti i efikasnosti sterilizacije odeće i ljudske kože takvim uređajima.

Zaključak je da ljude ne treba izlagati zračenju uređaja sa UV svetlom, već da se oni zasad mogu koristiti samo na predmetima i nekim površinama, zaključuje C-NET.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Rizična upotreba UV svjetlosti za ubijanje virusa korona

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Maj.2020

Na tržištu se množe uređaji sa ultraljubičastom (UV) svjetlošću kao sredstvom za ubijanje novog virusa korona, ali njihovo korišćenje može donijeti više rizika nego koristi, piše danas američki tehnološki sajt C-NET.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.