Priče naših iz dijaspore - U Sidneju dozvoljeno samo trčanje i šetanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2020, 06:42

"Priče naših iz dijaspore" - U Sidneju dozvoljeno samo trčanje i šetanje

Najmanji kontinent na planeti takođe je zahvaćen pandemijom korona virusa. Kako je u Sidneju, glavnom gradu države Novi Južni Vels u Australiji, prenosimo u rubrici priče iz dijaspore u doba korone, od naše sugrađanke, koja tamo živi i radi.

Ona je za RTV ovekovečila kako izgledaju pojedine promenade i top plaže u okolini Sidneja, obzirom da je ovaj grad i po tome veoma atraktivna svetska turistička atrakcija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Takođe, vlada Australije je je u skladu sa svetskom korona krizom usvojila paket pomoći za sve građane, koji su ostali bez posla. Brojke zaraženih i umrlih, kao i u drugim zemljama sveta menjaju se iz sata u sat, ali kako nam kažu naši zemljaci, Australija je oštrim merama uspela da smanji tendenciju rasta obolelih.

Čuju se samo talasi i galebovi na australijskoj obali južnog Pacifika. Nema žamora brojnih turista na plažama u okolini Sidneja. Pandemija je oterala i surfere iz celog sveta, koji zbog visokih talasa tu dolaze. Zabranjeno je sunčanje, ležanje na plaži i sedenje na klupama, koje su obeležene crvenim trakama. Izletišta i dečija igrališta su zatvorena sa natpisom upozorenja Kovid19. Dozvoljeno je samo trčanje i šetanje.

Miroslava Dukić, koja živi i radi u Sindeju, slikom i reči pokazuje kako je atraktivna Menli promenada, koja inače vrvi od turista, sada prazna, a prodavnice i kafići zatvoreni. Ukazuje da se ni na golf terenima svakodnevni igrači ne vide.

“Menli promenada je prepuna lokala, šopova i prodavnica suvenira, a sada je to sve zatvoreno. Mogu se sada videti samo okolni meštani koji ovde žive, ali turista nema, jer su granice zatvorene. Inače, ovo je jedna od najomiljenijih promenada. Vlada Australije je rešila da pomogne svima, koji su ostali bez posla zbog pandemije i građani ne moraju da razmišljaju puno kako će da prežive, pošto će dobijati 3.000 australijskih dolara na mesec. Naš ministar je samo rekao da će to biti državna pomoć za sve koji su ostali bez posla i da će im država pomoći da žive dostojanstven život dok ovakvo stanje traje. Mnogi su već počeli da se prijavljuju za tu pomoć, koja će biti isplaćivana", rekla je Miroslava Dukić za RTV.

Tek će se sabirati kakve je korona virus ostavio ekonomske posledice po Australiju i Sidnej, kojem je jedna od glavnih privrednih grana turizam. Građani se pridržavaju propisanih mera i nadaju da će se prekookeanske granice uskoro otvoriti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.