Preminuo patrijarh srpski Irinej, sahrana u nedelju u Hramu Svetog Save

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2020, 08:47

Preminuo patrijarh srpski Irinej, sahrana u nedelju u Hramu Svetog Save

Patriharh srpski Irinej preminuo je jutros u 7:07 u Vojnoj kovid bolnici "Karabruma" u Beogradu, zvanično je saopštila Srpska pravoslavna crkva.

"U petak 20. novembra, u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici 'Karaburma' u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)", navedeno je u saopštenju.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u Hramu Svetog Save

Telo patrijarha >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Irineja biće izloženo sutra u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila u Beogradu tokom liturgije na dan slave hrama, a posle toga biće preneto u hram Svetog Save, gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Kako se navodi u saopštenju SPC, sveta zaokupljena liturgija biće služena u nedelju u hramu Svetog Save u 9.00, a u nastavku liturgije biće služeno opelo.

Patrijarh će biti sahranjen u kripti hrama Svetog Save.

U Vojnu kovid bolnicu devedesetgodišnji patrijarh je primljen 4. novembra, kako je tada saopšteno iz SPC, dobrog opšteg stanja, bez tegoba i temperature nakon što je tokom redovnog testiranja potvrđeno postojanje virusa SARS CoV2 , ali se njegovo stanje prolazno pogoršalo 12. novembra, a poslednja tri dana pojavila se srčana slabost, koju su lekari uspevali da stave pod kontrolu.

Opšte stanja patrijarha, kako je objavljeno na sajtu SPC, pogoršalo se juče u jutarnjim časovima, kada je stalni konzilijum lekara, uz koje su i lekari iz Ruske Federacije, utvrdio je da je zdravstveno stanje njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja kompleksno.

Patrijarh Irinej, koji je 45. po redu poglavar SPC poslednju put je služio u Podgorici, zaupokojenu arhijerejsku Liturgiju sa opelom na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je takođe preminuo od posledica korone.

Pre toga u javnosti se poslednji pojavio 22. oktobra kada je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obišao radove na završetku hrama Svetog Save na Vračaru.

Spuštena zastava na VMC Karaburma

U vojnoj kovid bolnici na Karaburmi gde je preminuo patrijarh Irinej oko 14.10 sati spuštena je zastava Srbije na pola koplja.

Ispred VMC Karaburma i dalje je veliki broj medijskih ekipa koje čekaju da zabeleže trenutak kada će iz dođe vozilo koje će prebaciti preminulog patrijarha.

Vernici pale sveće povodom smrti patrijarha Irineja

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, zvona Hrama Svetog Save jutros su se oglašavala u više navrata, a pojedini vernici već su došli da odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

Sveće za pokoj duše poglavara Srpske pravoslavne crkve pale se ispred male crkve Svetog Save. Ispred te crkve nalazi se i nekoliko novinarskih ekipa.

U sabornoj crkvi arhangela Mihaila u Beogradu danas je služen pomen patrijarhu Irineju.

Pomen je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Stefan napustio VMC

Vladika Stefan Šarić, vikar preminulog patrijarha Irineja, napustio je oko 9.40 VMC Karaburma u pratnji vozila SPC.

Prethodno je u VMC stigao kombi vojne policije.

Trenutno se ispred zdravstvene ustanove nalaze medijske ekipe, kojima se još niko nije obratio.

Irinej, patrijarh blage naravi i "jake" reči

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh, Irinej, će ostati upamćen po blagoj naravi i "jakoj" reči, veran i crkvi i državi.

Vučić: Čast mi je bila što sam Vas poznavao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi je potvrdio je da je patrijarh Irinej preminuo.

On je na Instagramu, uz crno-belu fotografiju patrijarha Irineja, napisao:

"Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze".

Na tron je došao 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve, a ustoličen je u beogradskoj Sabornoj crkvi dan kasnije kao 45. poglavar SPC u specifičnom istorijskom trenutku za Crkvu i državu.

Otišao je sa Kosovom i Metohijom u duši i u srcu, a kao prvi među jednakima u SPC, patrijarh Irinej je nosio veliki teret položaja SPC na samoproglašenom Kosovu, ali i u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, državama bivše Jugoslavije, koje rade na uspostavljanju autokefalnosti.

Bio je maksimalno predan Srbiji i srpskom narodu, gde god on živeo i imao dobre odnose sa nekadašnjom i aktuelnom vlašću.

Borio se da zaustavi raskol u SPC, pozivao na jedinstvo i zajedništvo i pokazao da Crkva i država mogu da imaju dobre odnose.

Pomen patrijarhu Irineju u Beču

U Sabornom hramu Svetog Save u Beču, bez prisustva vernika, po objavi vesti o smrti patrijarha Irineja, episkop austrijsko-švajcarski Andrej održao je pomen s bratijom hrama.

Patrijarh Irinej je ustoličen nakon smrti patrijarha Pavla, kojeg veliki deo verujućih ljudi, iako zvanično nije proglašen, smatra svecem u vremenu velikih previranja u samoj SPC u kojoj se borio sa projektom koji ima za cilj njeno razbijanje, što je neminovno došlo nakon raspada nekadašnje Jugoslavije.

Govorio je nešto što niko pre njega nije smeo da kaže.

Saučešće ukrajinskog mitropolita povodom smrti patrijarha

Predstojatelj Pravoslavne crkve Ukrajine Mitropolit Epifanije uputio je danas u svoje i ime cele Pravoskavne crkve Ukrajine izraze saučešća srpskom narodu, arhijerejima SPC i vernicima povodim smrti patrijarha Irineja, saopštila je Ukrajinska ambasada u Beogradu.

On je u poruci naveo da je sa tugom saznao za upokojenje poglavara SPC.

"Neka Gospod upokoji dušu novoprestavljenog Patrijarha Irineja kod Sebe i neka promislom Svojim nadahne Srpsku crkvu u odabiru dostojnog naslednika na prestolu Svetoga Save i nek se smiluje svima nama. Večnaja pamjat, večni mir i Carstvo Nebesko počivšem sabratu našem Patrijarhu Irineju", napisao je mitropolit Epifanije.

Tokom njegovog službovanja proslavljeni su veliki jubileji poput 1700 godina Milanskog edikta, osam vekova Đurđevih stupova, šest vekova Manasije i 800 godina autokefalnosti SPC.

Bio je spreman da prizna da nije lako biti srpski patrijarh, a saradnici bliski njemu znali su da kažu da Irinej, kao poglavar, odgovara današnjem vremenu i da ''brod srpske crkve nosi na najbolji mogući način''.

Tokom ustoličenja u Sabornoj crkvi, kada je uobičajeno da patrijarh pri stupanju na presto iznose svoj program, rekao je da nema svoj program, već da je njegov program, program "Svete Crkve".

"Ja sam slab i očekujem da zajedno krmarimo crkvom", kazao je tada.

Patrijarh Irinej se zalagao za pomirenje sa Hrvatima, ali i protivio kanonizaciji Alojzija Stepinca.

Lično nije bio protiv dolaska pape i smatrao je da bi to bio veliki korak, ali se držao stava Crkve "da za tu posetu još nije sazrelo".

Patrijarh Irinej rođen je 1930. godine kao Miroslav Gavrilović u selu Vidova, kod Čačka.

Potiče iz čestite seoske porodice - oca Zdravka i majke Milijane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, gde se sreće sa Gojkom Stojčevićem, potonjim vladikom raško-prizrenskim i patrijarhom srpskim Pavlom.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši crkveno ime Irinej.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a od 1969. obavljao je dužnost upravnika monaške škole u Manastiru Ostrog. Ubrzo se vraća u Prizren, gde je kao rektor vodio Prizrensku bogosloviju.

Vladika postaje 1974. godine, kada ga Sveti Arhijerejski Sabor bira za vikarnog episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog. Na vladičanskoj katedri u Nišu provešće narednih 35 godina.

Sa tog mesta zamenio je patrijarha Pavla na mestu duhovnog pastira srpskog naroda.

Građani o smrti patrijarha Irineja: Veliki gubitak za Srbiju

Patrijarh srpski Irinej ostaće upamćen u istoriji kao čovek koji je učinio mnoga dobra dela i njegova smrt veliki je gubitak za naš narod, kažu građani koje je ekipa Tanjuga jutros zatekla ispred Hrama Svetog Save.

Beograđanin Momčilo Inić rekao je da smo izgubili velikog čoveka i da je to mišljenje ne samo ljudi iz Srbije, nego i šire. Naveo je da smo u kratkom vremenskom periodu ostali bez dva velikana koja su nam puno značila - patrijarha Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Teško nam svima pada, ali eto Bog je tako hteo da za kratko vreme izgubimo dva velikana koji su nam puno značili. Njihova reč nam je značila da nas uputi kojim putem da krenemo i šta nam valja činiti", rekao je Inić.

Slično mišljenje ima i Mihajlo iz Kraljeva, koji studira u Beogradu, a koji kaže da je ovo veliki gubitak za nas i da će patrijarh Irinej ostati upamćen u istoriji.

Dodao je da će doći na njegovu sahranu, ukoliko zbog epidemiološke situacije bude dozvoljeno da prisustvuje veći broj ljudi.

Žaljenje zbog patrijarhove smrti izrazila je i jedna baka koja će ga, kako kaže, pamtiti po svemu dobrom što je učinio za naš narod.

Episkopi o Irineju

Episkop diseldorfski i nemački Grigorije i episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije uputili su danas poruke povodom smrti partijarha Irineja, uz molitve za njegovo upokojenje.

Ne možemo ni zamisliti koliko je bilo teško predvoditi druge, ali blaženopočivši patrijarh Irinej je istrajao u svakoj službi koja mu je bila dodeljena, navodi se u poruci vladike Grigorija.

Na nama je sada da se molimo Bogu za njegovo upokojenje, ali i da razumemo koliko je odricanja i truda bilo potrebno da bi se na tim odgovornim mestima odstojalo i opstalo, istakao je on.

Vladika Joanikije uputio je u ime Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke poruku "vernom narodu" da će se od danas do sahrane patrijarha moliti u jutarnoj i večernjoj službi za Irinjea, a zvona zvoniti na svim sabornim hramovima i manastirima u 10, 12 i 14 časova.

Neka Gospod dušu od nas novopredstavljenog sluge svoga svetopočivšeg patrijarha srpskog Irineja nastani u Avraamovom naručju, sa pravednima pribroji i daruje mu večan spomen, naveo je vladika Joanikije.

"Ja sam iz kuće gde se uvek slavilo i krstilo i prema tome veoma ga poštujem. Stvarno mi je žao", rekla je ona.

Građani severne Kosovske Mitrovice jedinstveni su u stavu da je smrt patrijarha Irineja veliki gubitak ne samo za srpski narod, već za čitavo pravoslavlje.

Darko Vuković, jedan od vernika koji je prisustvovao svakoj poseti patrijarha Irineja Severnoj Mitrovici rekao je za Kosovo Onlajn da je ovo ujedno tužan i radostan dan.

"Tužan je dan jer smo izgubili zemaljsko telo njegovo, čoveka koji je molio za mir, ljubav, dostojanstvo i jedinstvo srpskog naroda. Radostan je dan što Srpska pravoslavna crkva dobija još jednog ratnika na nebesima koji će svu svoju snagu i energiju, kao što je na zemlji ulagao za borbu za pravoslavlje, nastaviti i dalje da se bori za pravoslavlje i hrišćanstvo", rekao je on.

Predsednik crkvenog odbora u Severnoj Mitrovici Nebojša Milanović istakao je da se i ovog puta, nažalost, pokazalo da virus koji vlada ne bira koga zarazi.

"Mi, koji živimo na Kosovu i Metohiji smo posebno pogođeni, jer je patrijarh Irinej bio naš tračak nade u teškim trenucima i uvek je bio tu da nam pomogne rečima utehe, ali i svojim prisustvom na ovom području", rekao je Milanović.

Student - prorektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Nemanja Biševac kaže da je to veliki gubitak za čitav pravoslavni svet.

"On je bio čovek čija podrška nam je mnogo značila i koji je uvek bio tu za srpski narod na KiM, ali i za sve one kojima je pomoć bila potrebna. Nadam se da ćemo kao narod nastaviti da sledimo put i da živimo onako kako nas je upućivao naš patrijarh Irinej", rekao je Biševac.

Vladika niški: Irinej uvek mudro vodio brod naše crkve

Vladika niški Arsenije rekao je danas da je upokojenje patrijarha Irineja sve duboko potreslo, a naročito Nišku eparhiju i narod Niša, koji su, kaže, patrijarha najbolje poznavali i voleli, jer je na tronu niških episkopa proveo punih 35 godina.

Istakao je da je patrijarha upoznao dok je bio na mestu njegovog vikara pune tri godine, a pamtiće ga, navodi, kao plemenitu ličnost, skromnu i smirenu.

Arsenije kaže da je patrijarh voleo malog i običnog čoveka, da je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a naročito za onoga ko je bio potišten i ucveljen.

"Svojom mudrošću, smirenošću i staloženošću, mnogo puta je u teškim vremenima, i za naš narod i našu crkvu, mudro vodio brod naše crkve, i u tim teškim momentima je brod srpske crkve vodio ka sigurnoj i mirnoj luci", rekao je vladika Arsenije.

Kaže da narod danas žali zbog rastanka sa patrijarhom i ocem koji je, navodi, imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i narod i kojima je sav svoj život posvetio.

Naročito je, naglašava, isticao svoju ljubav prema KiM, kao i da nije bilo dana da nije pomenuo KiM i naš narod na tom prostoru i to sa, kako kaže, bolom i nadom da će se nešto na bolje promeniti.

"Iako se rastajemo sa našim patrijarhom, mi kao hrišćani verujemo da je on danas na boljem mestu, u Carstvu nebeskom, zajedno sa našim patrijarhom Pavlom, nedavno upokojenim Amfilohijem, ali i sa svima svetima iz roda našeg", rekao je Arsenije.

Privrednik iz ovog grada Milun Keljanović smatra da je, nakon nedavne smrti mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija, upokojenje patrijarha Irineja još veća tragedija i težak udarac za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod.

"Za samo dve nedelje, srpski narod su zadesile dve velike tragedije. Za Srbe na Kosovu to je preveliki gubitak, jer se on zalagao za naš opstanak na ovim prostorima", rekao je Keljanović.

Do izbora novog patrijarha SPC, dužnosti obavlja Sinod

Sveti arhijerejski Sinod SPC održao je danas sednicu povodom smrti patrijarha i doneo odluku da patrijaršijske dužnosti preuzima Sinod, a da mu do izbora novog patrijarha predsedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

Pravilo je da izbornoj sednici Svetog arhijerejskog sabora prisustvuju najmanje dve trećine arhijereja, a njom predsedava najstariji episkop po rukopoloženju ili hirotoniji.

U ovom slučaju mogao bi to biti vladika Lavrentije koji je najstariji episkop po hirotoniji.

Kada je 15. novembra 2009. godine preminuo patrijarh Pavle, 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koga je na tronu nasledio arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački Irinej, najstariji episkop bio je Vladika Amfilohije, koji je preminuo 30 oktobra.

Arhijereji u slučaju sprečenosti da učestvuju u izboru, mogu da imenuju zamenike kojima prepuštaju pravo glasanja za izbor poglavara SPC.

Kandidati za patrijarha mogu biti svi aktivni eparhijski arhijereji koji najmanje pet godina upravljaju eparhijama.

Pravilo je da se patrijarh bira pod svodovima hrama, a svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog Duha.

U sadašnjim uslovima, taj hram je patrijaršijska kapela Svetog Simeona Mirotočivog, povezana sa salom u kojoj zaseda Sabor.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem.

Za izbor patirjatha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora.

Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova.

Kada se birao naslednik patrijarha Pavla, među trojicom vladika sa natpolovičnim brojem glasova bili su mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški.

Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kovertu.

Ona se potom zapečati i stavlja u Jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama.

Prethodno izabran duhovnik - neko od uglednih monaha, koji će kada predsedavajuću Izbornog Saveta pozove da, a nakon molitve priziva Duha Svetog, da izbor bude po volji Božjoj, izvlači iz Jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte.

Kovertu predaje predsedavajućem Izbornog Sabora koji otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog - ovaj puta 46. po redu.

Glasnim izgovaranjem imena novoizabranog patrijarha predsedavajući potom zaključuje izbornu sednicu.

Prema rečima doktora Jovana Janjića, profesora i biografa patrijarha Pavla, to je takozvani apostolski način izbora srpskog patrijarha što je ustanovljeno izmenama Ustava SPC 1967. u vremenu komunizma, da bi se sprečilo necrkveno uplitanje u izbor crkvenog poglavara.

Drugi dan, kako podseća profesor Janjić sledi uvođenje u tron u Sabornoj crkvi.

Sutradan po izboru na svečanoj Svetoj arhijeresjkog liturgiji patrijarh se ustoličava u tron, nakon toga, novoizarbani patrijarh stupa u prava i dužnosti vrhovnog poglavara i starešine SPC.

Prema tradiciji, uvođenje u tron Svetog Save obavlja se na liturgiji u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihajla, dan posle izbora, a naknadno i bez vremenskih ograničenja u Pećkoj patrijaršiji, koja je drevno sedište srpskih patrijarha.




Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.