Pravi se prvi srpski respirator, vrednost projekta 6 miliona dinara

Izvor: Luftika.rs, 28.Mar.2020, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravi se prvi srpski respirator, vrednost projekta 6 miliona dinara

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata koji će pomoći u suzbijanju efekata pandemije izazvane korona virusom.
Za samo osam dana, koliko je poziv bio otvoren, mala i srednja preduzeća su poslala više od 300 predloga inovativnih projekata, navode u Fondu, prenosi Kaleidoskop.
Imajući u vidu urgentnost reagovanja, nezavisna ekspertska komisija Fonda je dala >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najuticajniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme.
Razvoj lekova i vakcina nije bio predmet ovog javnog poziva.
Javni poziv je bio namenjen malim i srednjim preduzećima, sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i postati dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom.
Iznos podrške po pojedinačnom projektu je do 6 miliona dinara.
Očekuje se da će u kratkom periodu odabranih 12 rešenja biti proizvedeno i dostupno za upotrebu, i to:
Automatski uređaj za respiraciju pozitivnim pritiskom Kompanija SmartResearch, koja se inače bavi proizvodnja mernih, istraživačkih i navigacionih instrumenata i aparata u biotehnologiji, razvijaće prvi srpski respirator.
Rapid Supply Chain – brzo 3D štampanje Kompanija Voxellab nudi rešenje u vidu sistema za brzo 3D štampanje hitno potrebnih delova za mašine i medicinske uređaje.
LifeMask – nova vrsta zaštitne maske CCS Solutions će razvijati novu vrstu zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu.
UV-C dezinfekcija – denzifekcija UV zračenjem Metaling nudi proizvode za dezinfekciju prostorija i predmeta korišćenjem ultraljubičastog zračenja.
Proizvodnja dezinfekcionog sredstva na bazi natrijum hipohlorita SIGMA KULA će raditi na udvostručavanju proizvodnje natrijum hipohlorita kao jednog od najvažnijih dezinficijenasa.
Aditus gate – kabina za denzifekciju Kompanija 365ADS nudi rešenje u vidu kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa.
Dezinfekcioni tunel i dezinfekciona kabina Kompanija Corten Art ravijaće sistem aerosolne dezinfekcije za upotrebu u industriji i hazardnim sredinama.
OZON-CARE – ozonizatori za denzifekciju Kompanija SKV Garant radiće na razvoju prenosivih ozonizatora za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja.
Airtech med – višekratna zaštitna odela Kompanija Advertout će se baviti proizvodnjom višekratnih zaštitnih odela koja se mogu u potpunosti dezinfikovati.
Izrada kontrolnog pulta za prevenciju širenja virusa i zaraznih bolesti Kompanija Hola Systems nudi rešenje u vidu mobilnog pulta za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju.
HERMES COVID – Platforma za brzu razmenu poruka u uslovima COVID 19 pandemije Kompanija Heliant nudi rešenje u vidu platforme za brzu razmenu poruka kroz medicinske sisteme u kriznim situacijama.
SURFIX – novi dezificijens sa antiviralnim delovanjem Kompanija Agrounik baviće se razvojem biološkog dezinficijensa sa antiviralnim i antibakterijskim dejstvom.
Mladi srpski naučnik osmislio jedinstvenu masku koja štiti od korone i zagađenja

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.