Poljoprivrednici najavili blokadu zgrade zajedničkih institucija

Izvor: Capital.ba, 25.Jan.2021, 15:38

Poljoprivrednici najavili blokadu zgrade zajedničkih institucija

SARAJEVO – Poljoprivrednici iz cijele BiH 25. februara blokiraće zgradu u kojoj se nalaze Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH ukoliko do 15. februara Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne uvede prelevmane na svinjsko i goveđe meso. foto: pixabay Ovo je zaključak koji su predstavnici entitetskih poljoprivrednih udruženja donijeli nakon današnje sjednice u Vogošći. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, upozorio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << korona virus ostavio velike posljedice na poljoprivredu, što su evropske zemlje iskoristile da višak proizvoda plasiraju na bh. tržište. “Kupovna moć građana Evrope je pala i kupovna moć bh. građana je pala. Evropa višak proizvoda želi da progura negdje i našla je ovdje prostora. Tako daju juneće meso po četiri marke, svinjsko po dvije i po, a mlijeko po 80 feninga. Niskim cijenama oni su ubili našu proizvodnju”, kazao je Usorac. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, izjavio je da godinama traže zaštitu domaće proizvodnje i da je moguće zaustaviti uvoz i uvesti carine. “Pandemija korona virusa nije otežala proizvodnju. Proizvodnja se povećava, ali je problem što je tržište manje. Kupovna moć građana pada, a država ništa ne čini da smanji uvoz”, istakao je Bićo. Najavio je da je krajnji potez, ukoliko se vlasti ogluše o njihove zahtjeve, blokada granica. Nezavisne novine Чланак Poljoprivrednici najavili blokadu zgrade zajedničkih institucija се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Poljoprivrednici BiH: Država hitno da donese mjere u zaštiti domaće proizvodnje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jan.2021

Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Bosne i Hercegovine (BiH) na sastanku u Vogošći, kod Sarajeva, zatražili su od Vijeća ministara BiH konkretne mjere u zaštiti domaće proizvodnje, te ponovili zahtjev za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca. Kako je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.