Pet žrtava koronavirusa u Srbiji, ukupno 44

Izvor: B92, 04.Apr.2020, 14:03

Pet žrtava koronavirusa u Srbiji, ukupno 44

Od 15 časova prenos konferencije za medije u Vladi Srbije sa novim podacima u vezi sa korona virusom možete uživo pratiti na B92.net i TV B92.

"Umrlo je 5 novih žrtava koronavirusa", rekao je dr Stevanović.

Na konferenciji je rečeno da nega korsnika smeštaja za stara lica u najvećem procentu zdravstvena nega.

"Sitacija je pod kontrolom", navela je Vrrica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Joanović Batut.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Na pitanje da li je država pružila pomoć domovima za stara lica ona odgovara:

"Domovi za stare su deo državnog sistema, primarno radimo na suzbijanju širenja infekcije u svim zdravstvenim ustanovama".

Rukavice i maske idu preko centralizovane distribucije, navodi.

Jedno od žarišta je Ćuprija, i trenutno je registrovano oko 50 slučajeva i procenat je 5 posto od ukupng broja zaraženih u Srbiji, navodi ona.

"Mi znamo da je Ćuprija jedno od žarišta, sve mere koje se sada primenjuju odnose se na pojačanu dijagnostiku i ispitivanje kontakata."

Reorganizacijom grada Beograda deinisane su različite institucije koje služe za lečenje težih slučajeva.

U ovom trenutku je mali broj izlečenih, jer prema rečima dr Stevanovića lečenje dugo traje i navodi da su do sada izlečeni pacijenti sa kliničkom slikom.

"Policijski čas i zabrana kretanja ne znači da neko ko ima simptome treba da sedi kod kuće. U bilo koje doba dana i noći zdravstveni sistem stoji na raspolaganju građanima", navodi dr Stevanović.

Novo žarište se pojavljuje u Novom Pazaru, a prema njegovim rečima već sada se u taj grad upućuje jedan broj respiratora.

Sajam je predviđen da bude privremena bolnica i tamo se upućuju samo pozitivni na koronavirus sa minimalnim simptomima.

"Oni se svi prate i svi će biti testirani nakon predviđenog perioda, najranije vreme uzimanja kontrolnog uzorka je između 7 i 12 dana. Ako je uzorak negativan uzima se još jedan. Ako je i on negativan tek onda pacijent može biti otpušten", navodi on.

Nakon toga obavezna je i kućna izolacija, a svi protokoli lečenja su upućeni svim zdravstvenim ustanovama, uklučujući i privremene bolnice.

Za način na koji se može pomoći finansijski, robom i opremom Srbiji od strane državljana iz inostranstva neophodno je da se javi ambasadama Srbije u tim zemljama.

"Da se jave našim nadežnim ambasadama. Oni su stalno u kontaktu sa Miistarstvom spoljnih poslova i Ministarstvom zdravlja" navodi se.

U objektima u kojima se nalaze migrnti postoje lekari i svi migranti se testiraju u odnosu na trenutku kliničku sliku.

"Veoma teško se iz migrantskih kampova ulazi i izlazi, teško je preneti virus. Nemamo pozitivnih testova na koronavirus kod migranata koji se nalaze na teritoriji Srbije."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sedam novih smrtnih slučajeva, ukupno 51

Izvor: B92, 05.Apr.2020, 13:58

Od prethodnoh dana imamo 7 novih smrtnih slučajeva, ukupno 51, a procenat smrtnosti od ukupnog broja zaraženih je 2,67 posto...Prema rečima dr Predraga Kona od 51 preminulog - 39 su muškarci, a 12 smrtnih slučajeva su osobe ženskog pola..."Smanjivaćemo kontakte što je moguće više, drugog izlaza...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.