Sedam novih smrtnih slučajeva, ukupno 51

Izvor: B92, 05.Apr.2020, 13:58

Sedam novih smrtnih slučajeva, ukupno 51

Od prethodnoh dana imamo 7 novih smrtnih slučajeva, ukupno 51, a procenat smrtnosti od ukupnog broja zaraženih je 2,67 posto.

Prema rečima dr Predraga Kona od 51 preminulog - 39 su muškarci, a 12 smrtnih slučajeva su osobe ženskog pola.

"Smanjivaćemo kontakte što je moguće više, drugog izlaza iz ove situacije nemamo", navodi on.

Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević nijedna informacija se ne krije, ali je zamolila medije da ako ne može da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovori na neko pitanje to nije zato što se krije, već zato što je brojeve nemoguće znati.

Dodaje da trenutno može da se testira više od 1000 ljudi.

"Sve osobe koje su imale indikacije su testirane", kaže ona.

Na KBC Bežanijska kosa na hematologiji je testirano 6 osoba, a 1 osoba je pozitivna na koronavirus. Za tri osobe postoji sumnja na koronavirus iako su testovi pokazali negativan rezultat.

U Opštoj bolnici u Valjevu postoji 11 osoba pozitivnih zdravstvenih radnika na koronavirus, dok je 188 u samizolaciji, dok je u Ćupriji 40 zdravstvenih radnika pozitivno, a 7 hospitalizoano.

"Moguće je organizovati nesmetan rad službe", navela je dr Kisić Tepavčević.

Trenutno se radi testiranje kako je planirano, a prema rečima dr Kisić Tepavčević masovno testiranje nije najbolji izraz, već je to prošireno testiranje.

"Testiraju se one osobe koje imaju indikacije za testiranje, a indikacije smo proširili", navodi.

Apsolutni prirotitet imaju hospitalizovani, a zatim zdravstveni radnici. Nakon toga - oni sa temperaturom reko 38 stepeni i one osobe koje su bile u kontkaktu sa zaaženim licima.

Kako navodi dr Kon, prema prioritetu prva grupa su osobe sa komorbiditetima, druga su rizične grupe, a u trećoj grupi pripadaju svi oni koji su doputovali u Srbiju.

Nekontroilisani kontakti mogu da se dese u zatvorenom prostoru - kao odlazak u kupovinu, kao i grupe za koje ne znamo da li je neko zaražen ili ne.

"Krajnje je vreme da prestanemo sa kontakima i da prestanemo da omogućavamo ovom virusu da se slobodno kreće i prenosi", kkaže dr Kon koji objašnjava i da su ovo posledice onoga što je bilo pre 5 do 7 dana.

Najteže je izolovati one koji su bez simptoma, jer prema rečima dr Kona "beže". Pored toga dodaje i da su svi osetljivi i da su smrtni slučajevi konstantovani kod svih uzrasta.

Previše je ozbiljna mera potpune zabrane kretanja, ali je najefikasnija za prekid prenošenja. Ipak, da bi od struke došao redlog neophodno je da se struka usaglasi, ali je neophodna i sigurnost u rezultate mere, ako i procena kakve će posldice imati.

"Ja sam lično uveren da će takva mera dovesti do naglog prekida transmisije", kaže dr Kon i objšnjava da bi najbolje bilo da se svi ponašamo kao da je mera potpune zabrane kretanje na snazi.

Svako ko minira mere radi protiv narodng zdravlja.

"Možda je to moj lični stav", kaže dr Kon i dodaje: "vreme je da izguramo jop nekoliko nedelja - dve sigurno, a posle ćemo videti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.