Patrijarh Irinej je testiran na korona virus, a sada su stigli njegovi rezultati

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2020, 09:48

Patrijarh Irinej je testiran na korona virus, a sada su stigli njegovi rezultati

Vladika remezijanski Stefan Šarić pozitivan na testu pošto je služio vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save pred vernicima, koji su bili na rastojanju i sa maskama.

Vikarni episkop, tj. pomoćnik patrijarha srpskog Irineja, vladika remezijanski Stefan Šarić, zaražen je korona virusom. Patrijarh je testiran na koronu i negativan je.

- Tačna je informacija. Dobro sam - potvrdio je Šarić.

Episkop Šarić je od utorka ujutru smešten >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na lečenje u KBC „Zemun“, a istog dana testirano je najmanje 27 zaposlenih pri Hramu i njihovi rezultati se očekuju. - S obzirom na to da je episkop Stefan Šarić blizak patrijarhu, patrijarh Irinej je hitno testiran i njegov rezultat je negativan.

Vladika Stefan je dva do tri dana pre hospitalizacije osećao simptome, trpeo je jake bolove u mišićima, malaksao je, a kada je počeo teže da diše i gubi dah, odmah je zvao lekara. Testiran je i u utorak je hospitalizovan, na kiseoniku je - navodi se iz Srpske pravoslavne crkve.

On dodaje da se ne zna kako se vladika Stefan zarazio, kao i da je to vrlo teško utvrditi.

- Vladika je delio i humanitarnu pomoć vernicima, možda se i od nekog vernika ili sveštenika zarazio. Radio je i u svojoj eparhiji, kancelariji, ljudi su dolazili, prijavljivali sahrane, pomene, parastose, ko zna kako se zarazio. To se ne može znati. Svi koji su bili u kontaktu s njim su testirani, među njima su sveštena lica i ostali zaposleni pri Hramu, i njihovi rezultati se još čekaju. Navodno je pored vladike zaražen još jedan sveštenik i pomoćnik u Hramu - navodi se iz Srpske pravoslavne crkve.

On je podsetio i da je vladika Stefan na Vaskrs služio liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde je uprkos policijskom času i zabrani kretanja prisustvovalo oko 15 vernika koji su se tog dana i pričestili.

- Može biti da je imao koronu i kada je služio liturgiju u nedelju, ali se na liturgiji niko ne može zaraziti! Vernici su tokom liturgije poštovali sve propisane mere, bili su na rastojanju i nosili su zaštitnu opremu - navedeno je iz SPC-a.

Još jedan od izvora našeg lista iz SPC rekao je da je u utorak u Hram stiglo medicinsko osoblje u skafanderima i da je tom prilikom testirano oko 27 ljudi.

- Oni su manje-više svi bili u nekom kontaktu s vladikom Stefanom. Trebalo bi da se testiraju i zaposleni pri televiziji Hram, s obzirom na to da se nalaze u istoj zgradi u kojoj su i vladičine kancelarije - navedeno je iz SPC-a.

Episkop je u utorak pre podne služio liturgiju u Hramu, a patrijarh je prethodno to činio u ponoć, ali nisu bili zajedno. Poslednji put su zajedno služili na Lazarevu subotu, 11. aprila.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.