Pandemija preti međunarodnom miru i bezbednosti

Izvor: B92, 10.Apr.2020, 08:07

"Pandemija preti međunarodnom miru i bezbednosti"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je članice Saveta bezbednosti UN da pandemija koronavirusa preti međunarodnom miru i bezbednosti.

Kao i da potencijalno vodi ka porastu socijalnih nemira i nasilja, koji bi u velikoj meri mogli da ugroze mogućnost borbe protiv te bolesti.

Gutereš je, na prvom sastanku SB UN o pandemiji koronavirusa, pozvao to telo da se ujedini u borbi protiv te bolesti, uz ocenu da će njegovo angažovanje biti ključno za ublažavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posledica pandemije po mir i bezbednost, prenosi AP.

Gutereš je dodao da bi "znak jedinstva i odlučnosti" SB UN mnogo značio "u ovo anksiozno vreme", prenosi Rojters.

Sastanak SB UN iza zatvorenih vrata bio je prvi sastanak tog tela posvećen pandemiji, posle kojeg je izdato kratko saopštenje u kojem se pruža podrška "svim naporima generalnog sekretara u vezi sa potencijalnim uticajem pandemije kovida 19 na zemlje pogođene sukobima i podseća na potrebu za jedinstvom i solidarnošću sa njima".

Gutereš, koji je 23. marta pozvao na primirje u svim sukobima širom sveta, rekao je da je kriza poremetila napore za rešenje sukoba na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gutereš: Pandemija je pretnja svetskom miru, najozbiljniji test za UN za 75 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije ocenio da pandemija virusa korona predstavlja pretnju međunarodnom miru i sigurnosti, zbog mogućnosti da dovede do pojačanih socijalnih nemira i nasilja, koji bi ugrozili borbu sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.