Gutereš: Pandemija je pretnja svetskom miru, najozbiljniji test za UN za 75 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2020, 09:03

Gutereš: Pandemija je pretnja svetskom miru, najozbiljniji test za UN za 75 godina postojanja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti svetske organizacije ocenio da pandemija virusa korona predstavlja pretnju međunarodnom miru i sigurnosti, zbog mogućnosti da dovede do pojačanih socijalnih nemira i nasilja, koji bi ugrozili borbu sa bolešću, javlja danas AP.

Kao posebnu opasnost po globalnu bezbednost Gutereš je izdvojio teroriste koji mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravstvenu krizu iskoristiti za svoje akcije, bioterorističke napade i činjenicu da pandemija ugrožava mirovne napore.

Gutereš je izjavio da bi jedinstvo i odlučnost Saveta bezbednosti značili mnogo u vremenu krize, ali se 15 članica tog tela UN nije moglo dogovoriti o sadržaju zajedičke izjave za medije.

Prema rečima Gutereša, UN se suočavaju sa najozbiljnijim testom tokom 75 godina postojanja.

Radi se o borbi ove generacije i razlogu postojanja samih UN, ocenio je Gutereš.

On je kao pretnje globalnom miru naveo i smanjenje poverenja u državne institucije, ekonomsku nestabilnost, političke napetosti izazvane odlaganjem izbora, nesigurnost vodećih partija u nekim zemljama, koja vodi podelama i nemirima, i mogućost da pandemija dovede do ugrožavanja ljudskih prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gutereš apelovao na solidarnost u Savetu bezbednosti i zajedničku borbu

Izvor: Danas, 10.Apr.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je podeljene članice Saveta bezbednosti UN da pokažu solidarnost i budu ujedinjene protiv Kovid-19, navodeći da je reč o "borbi generacije".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.