PREDRAG JE PRVI DONOR KRVNE PLAZME U SRBIJI: Sada planira da spasi nečiji život na svake dve nedelje (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2020, 14:56

PREDRAG JE PRVI DONOR KRVNE PLAZME U SRBIJI: Sada planira da spasi nečiji život na svake dve nedelje (FOTO)

Predrag je izlečen od korona virusa i među prvima se prijavio da bude donor krvne plazme.

Predrag Đelevski je prvi građanin Srbije koji je posle ozdravljenja od Covida-19 dao krvnu plazmu. Ona je već upotrebljena za lečenje pacijenta koji trenutno vodi bitku sa tom bolešću.

Predrag je prvi put plazmu donirao 11. aprila. I ponovo je bio human.

Oni koji su pobedili Covid-19 mogu da pomognu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obolelima jer se u krvnoj plazmi izlečenih nalaze antitela koje je organizam stvorio tokom borbe protiv infekcije.

Krvna plazma izlečenih osoba dobija se metodom plazmafereze, koja je bezbedna i rutinski se izvodi u transfuzionim ustanovama.

- Iskren da budem, nisam svestan toga, ali se nadam da će ova plazma otići u prave ruke, s obzirom na to da ima mnogo obolelih i da će nekome pomoći. Već sam petnaestak puta davao krv i opšte nisam imao dilemu da li ću doći. To mi je čak i jedna drugarica rekla, da ništa manje od mene nije očekivala - rekao je Đelevski.

Iako je imao lakšu formu bolesti, u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije video je pravo lice kovida 19.

- Ležao sam tamo 12 dana, posle su me prebacili na Dedinje i posle drugog negativnog testa sam došao kući, radost je bila velika - kazao je Đelevski.

- Bio sam 28 dana u kućnom karantinu, istekao je igrom slučaja na veliki petak, pa sam morao još tri dana. Ali sam osećaj. Imao sam sreću da je bio blaži oblik kovida i da sam imao blažu kliničku sliku, ali ljude koje sam sretao tamo. Uopšte nije naivno, nije šala, treba se pridržavati svih mera, počevši od maski, rukavica, pa svega što lekari govore - dodaje on.

Ko može da bude davalac?

Oni koji su pobedili Covid-19 i prođu sve neophodne medicinske provere, krvnu plazmu mogu da daju u Institutu za transfuziju krvi Srbije.

Sve informacije o tome ko i kako može da bude davalac, možete dobiti na broj 19819 ili na sajtu - donirajplazmu.gov.rs. Uskoro, najavljuju iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, krvna plazma moći će da se daruje i u Kliničkim centrima Vojvodine i u Kragujevcu.

- To jeste dobrovoljno i dokle god davaoci žele, oni će dolaziti. Interesovanje jeste zaista izuzetno veliko i mi već iznalazimo neke mogućnosti i kako ćemo sve da pravovremeno testiramo, i izvedemo plazmaferezu. Juče je bilo oko 300 onih koji su prošli našu prvu selekciju, mislimo da će najveći udar u poslu biti od 4. maja - istakla je dr Nataša Vavić, načelnica Odeljenja za donorske afereze Instituta za transfuziju Srbije.

Predrag Đelevski je bio prvi davalac krvne plazme u Srbiji. Prvi je svoju humanost pokazao i drugi put, a za 15 dana, Predrag će biti treći put, jer će i tada svoja antitela darivati kao lek za pacijente koji se bore sa Covidom-19.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.