Od nedelje u bolnicu na Zvezdari primljeno 269 pacijenata, u KBC Bežanijska kosa na lečenju oko 250 obolelih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2020, 10:46

Od nedelje u bolnicu na Zvezdari primljeno 269 pacijenata, u KBC "Bežanijska kosa" na lečenju oko 250 obolelih

Gradska bolnica na Zvezdari primila je od nedelje, kada je prešla u kovid sistem, 269 pacijenata zaraženih korona virusom, kaže direktor te bolnice Predrag Svorcan.

Svorcan je za RTS rekao da su u poslednja 24 sata u bolnicu primljena 104 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, na odeljenju intenzivne nege nalazi se 20 pacijenata i oni su na neinvanzivnoj i invanzivnoj ventilaciji.

"Od toga je šest najtežih intubirano i na mehaničkoj ventilaciji", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Svorcan.

Istakao je da su tokom prethodnog naleta korona virusa dominirali pacijenti srednjih godina, između 30 i 50 godina, a da sada dominiraju stariji od 50 godina.

"To su ljudi sa težom kliničkom slikom i zbog toga je veoma nezgodno za lečenje, jer su to pacijenti koji imaju određene komorbiditete – osim osnovne bolesti u vezi sa kovidom 19", naveo je direktor Gradske bolnice.

Svorcan je naveo da ne strahuju od trećeg naleta i da su stekli iskustvo u proteklom periodu.

"Najteže nam je bilo prvi put kada smo primali. Tada smo za 60 sati primili preko 300 pacijenata. Sada nam je za 72 sata primljeno blizu 270 pacijenata. Dobro smo se organizovali. Osoblje je spremno i edukovano, opreme i lekova imamo", kazao je Svorcan.

Dodao je da je juče otvoren dodatni punkt u Preševskoj ulici i da ima još kapaciteta.

"U ovom trenutku, mi smo stavili na raspolaganje 400 mesta, koja uključuju i 50 mesta intenzivne i poluintenzivne nege. Zajedno smo u koordinaciji sa Ministarstvom, ministrom i direktorima kovid bolnica", naglasio je Svorcan.

Istakao je da nijedan pacijent nije ostao bez prijema, bez slobodnog kreveta i bez adekvatne kiseonicke terapije.

Kada je reč o zaposlenima u Gradskoj bolnici koji su pozitivni na korona virus, Predrag Svorcan je rekao da je 60 zaposlenih pozitivno, od čega je četvoro hospitalizovano, dok su ostali u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom.

"Ovaj broj je mnogo veći nego što je bio u prvom ili drugom krugu. Trudimo se da se što više zaštitimo i da ovo sve prebrodimo najbolje moguće i za nas i za naše pacijente", naveo je direktor Gradske bolnice.

U KBC "Bežanijska kosa" na lečenju oko 250 kovid pacijenata, slobodnih 40 mesta

U KBC ''Bežanijska kosa'' zbrinuto je blizu 250 kovid pacijenata, od kojih je 35 na intenzivnoj nezi, izjavila je danas direktorka te ustanove Marija Zdravković i dodala da je u toj bolnici ostalo još 40 mesta za prijem obolelih od Kovida-19.

Zdravković je za Tanjug rekla da je na respiratoru sedmoro pacijenata, a da je skoro duplo više na modumima specijalne neinvazivne ventilacije.

''To su specijalne maske koje se primenjuju u lečenju obolelih od Kovida-19 i važno je da se koriste, jer su most da se izbegne da pacijent ne ode na respirator'', pojasnila je Zdravković.

U poslednja 24 sata u KBC ''Bežanijska kosa'' primljeno je 30 kovid pacijenata, dok je iz trijažno-prijemne kovid ambulante 13 novoobolelih upućeno na lečenje u Arenu, a sedmoro u KBC ''Zvezdara''.

''Upućivanje pacijenata u druge ustanove ne zavisi od vremena kad je pacijent došao na pregled, već isključivo od kliničke slike. U Arenu se upućuju pacijenti sa nešto lakšom kliničkom slikom, a sa težom i najtežom ostaju na bolničkom lečenju'', kaže Zdravković.

Ona je navela da se od početka trećeg pika epidemije u toj ustanovi zarazilo 29 zdravstvenih radnika, ali da trenutno nema hospitalizovanih i da je većina sa lakšom kliničkom slikom i na kućnom lečenju.

''Kovid ne može da se preleži za nedelju ili dve, svi koji su zaraženi ispadaju iz sistema na duži period i zbog toga je važno da zaražavanja bude što manje da bismo funkcionisali'', naglasila je Zdravković.

Istakla je da je situacija vrlo teška za sve zdravstvene radnike koji će, kaže, izdržati koliko god treba, ali da mora da izdrži i društvo.

''Važno je da se svi racionalno ponašamo, a ne tako, kao što čujemo od pacijenata, da su bili na raznim druženjima. Neracionalno je i nemoralno da se organizuju bilo kakva druženja kada mnogi brinu za svoje najbliže koji leže u kovid bolnicama, ali i za one koji leče te pacijene'', zaključila je Zdravković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.