OTKRIVEN NOVI SOJ KORONA VIRUSA: Lekari na nogama, supermutacija pronađena u ovoj evropskoj zemlji

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2022, 08:51

OTKRIVEN NOVI SOJ KORONA VIRUSA: Lekari na nogama, supermutacija pronađena u ovoj evropskoj zemlji

Ovakvo spajanje sojeva je moguće, u procesu koji se naučno naziva rekombinacija.

Novi supermutant korone zabeležen je u Velikoj Britaniji i predstavlja mešavinu delte i omikrona.

Stručnjaci ga nazivaju deltakron i navode da zdravstvene vlasti pažljivo prate nove slučajeve.

Smatra se da je deltakron nastao kod osobe koja je istovremeno bila zaražena sojevima delta i omikron, ali još uvek nije poznato koliko je ovaj soj zarazan ili kakvu kliničku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sliku izaziva.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije saopštila je da nije poznato ni da li je reč o domaćem slučaju ili pacijentu koji je u toj zemlji boravio kao turista.

Događa se kada istu ćeliju u istom domaćinu inficiraju dva virusa koja potom međusobno razmene gene.

Zvanično ime soja je BA.1+B.1.617.2, a sadrži nekoliko mutacija koje zabrinjavaju. Među njima su čak tri koje pomažu virusu da izbegne antitela (K417N, E484A i N440K), kao i N501Y mutacija koja ubrzava razmnožavanje virusa.

U Britaniji je u petak zabeleženo 58.899 novih slučajeva korone, što je veliki pad u odnosu na prethodni petak kada ih je bilo 84.053. Zabeležen je i prvi smrtni slučaj od novog lasa virusa.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.