OPEK i Rusija razmatraju rešenje krize na tržištu nafte

Izvor: Beta, 04.Apr.2020, 16:42

OPEK i Rusija razmatraju rešenje krize na tržištu nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija žele da nastave razgovore o rešavanju krize na tržištu nafte zbog pada cena i pandemije korona virusa, ali je sastanak o tome, predvidjen za ponedeljak, verovatno biti odložen.Taj vanredni video-sastanak trebalo bi da bude o velikom smanjenju proizvodnje od deset miliona barela nafte dnevno, pomenuo je u petak ruski predsednik Vladimir Putin.Izvori bliski OPEK-u preneli su Frans pres da će sastanak predvidjen u ponedeljak biti odložen za nekoliko dana, pošto još nisu utvrdjene cifre o kojima treba da se pregovara.Prevelika proizvodnja nafte u svetu, u kombinaciji s ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, dovela je do pada cene nafte na najniži nivo od 2002. godine.Saudijska Arabija je 2. aprila zatražila hitan sastanak članica OPEK-a i proizvodjača nafta koji nisu u toj grupi. Nekoliko nedelja pre toga je počeo rad cenama s Rusijom zbog kojeg je vrednost nafte potonula, prenela je agencija AP.Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je nedavno da očekuje da će Saudijska Arabija i Rusija okončati rat cena i drastično smanjiti proizvodnju.On je tada naveo da bi proizvodnja nafte mogla da bude smanjena za 15 miliona barela.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

OPEK: Učešće SAD važno za postizanje sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2020

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija odložile su za 9. april sastanak o smanjenju proizvodnje nafte koji je bio predviđen za ponedeljak, saopštili su danas izvori u toj organizaciji, javlja Rojters...Kako podseća agencija, zaoštrile su se razmirice između Moskve i Saudijske Arabije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.