Nova žrtva korone u BiH, preminula žena iz Širokog Brijega, ukupno 358 zaraženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2020, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova žrtva korone u BiH, preminula žena iz Širokog Brijega, ukupno 358 zaraženih

U Univerzitetskoj kliničkoj bolnici u Mostaru večeras je preminula starija pacijentkinja iz Širokog Brijega, koja je bila zaražena virusom korona, potvrđeno je za Klix.ba iz Štaba civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

Nezvanično, reč je o prvozaraženoj osobi iz Širokog Brijega koja se proteklih dana nalazila u teškom stanju.

Ovo je četvrti smrtni slučaj osobe zaražene korona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << virusom samo u jednom danu u BiH. Danas je preminuo  muškarac iz Mostara koji je bio zaražen virusom korona, a to je bio prvi oboljeli u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Još dva smrtna slučaja zabeležena su u Tuzli i Gornjem Vakufu.

U BiH su danas registrovana još tri slučaj zaraze korona virusom sve tri osobe su prve obolele u Kaknju, a povezane su za zaraženima u Tuzli.

Time je broj obolelih u BiH povećan na 358, 17 je do sada izlečen, a broj umrlih je povećan na devet.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od ukupno osam testiranih uzoraka potvrđena su tri nova slučaja zaraze korona virusom, i to kod tri osobe u Kaknju, potvrdila je za sarajevski portal Klix direktorka KCUS-a Sebija Izetbeović.

Ostalih pet testiranih uzoraka su, kako je navela, od osoba iz Sarajeva i negativni su.

U Tuzli je danas preminula 73. godišnja žena koja je bila zaražena virusom korona, potvrđeno je iz Kriznog štaba Tuzlanskog kantona, što je broj smrtnih slučajeva u BiH podiglo na devet.

Reč je o ženi koja je s područja Brčko distrikta, ali je po epidemiološkim parametrima bila označena kao osoba zaražena u Tuzli.

Iz Kriznog štaba su potvrdili da je kod žene nastupila iznenadna srčana smrt, a koja je usko povezana sa njenom primarnom dijagnozom.

Sarajevski portal Klix prenosi da je žena umrla u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, gde je bila na bolničkom lečenju.

Nema novih zaraženih u Crnoj Gori, ukupno 91 do sada

U Crnoj Gori od jutrošnjeg preseka nije bilo novih slučajeva zaraze korona virusom, a do sada ih je ukupno 91.

Četiri pacijenta su na intenzivnoj nezi, a jedna je životno ugrožena.

Pacijenti kod kojih je potvrđen virus COVID-19, nalazi se u Jedinici intenzivnog lečenja Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore.

Kako je ranije saopšteno iz te ustanove, jedan pacijent je priključen na respirator i životno je ugrožen.

Ostali pacijenti su trenutno stabilnih vitalnih parametara, navode iz KC CG.

Zabrana izlaska radnim danima od 19 do 5 sati

Nacionalno koordinaciono telo (NKT) večeras je donelo nove privremene mere zaštite građana Crne Gore od korona virusa.

Mere uključuju zabranu izlaska iz objekta stanovanja od 19 do 5 sati od ponedeljka do petka, kao i od subote u 13 sati do ponedeljka u 5, prenosi RTCG.

"Zabrana važi za sve osim za izuzetke obuhvaćene naredbom", navode iz NKT.

Ukazano je da se Crna Gora nalazi u prelomnom trenutku pandemije, koji će u velikoj meri definisati njen tok.

"Iskustvo i struka govore da moramo dodatno unaprediti poštovanje mera i odgovornost svih, i građana i institucija", ističe Nacionalno koordinaciono telo.

Vlada Crne Gore tražila pomoć od NATO

Vlada Crne Gore tražila je pomoć od NATO alijanse za borbu protiv korona virusa u vidu sanitetskog materijala.

Molba je poslata NATO Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe i od svih članica Alijanse se traži ako mogu da pomognu sa više od 5,6 miliona hiruških maski, oko pola miliona maski sa P2 i P3 filterima, oko 6,5 miliona rukavica, oko 250.000 naočara i vizira, preko 336.000 hiruških haljina i još 100.000 nepromočivih, kao i 50.000 nepromočivih kecelja, milion jednokratnih hiruških kapi i naglavaka, prenosi podgorički portal Vijesti.

Osim toga, traži se i 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 apsiratora, 50 EKG aparata, dva defibrilatora.

Kako se navodi, sam NATO ne poseduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme, ali pomaže na druge načine, kao što je logistika i transport.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U BiH 13 novih slučajeva zaraze virusom korona, u Crnoj Gori šest

Izvor: Radio 021, 30.Mar.2020

U Federaciji BiH potvrđeno je još 13 slučajeva zaraze virusom korona, dok je u Crnoj Gori registrovano šest novih slučajeva...U BiH je ukupno zaraženo 340 ljudi. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći testirano je 46 uzoraka, od kojih su 33 bila negativna, prenosi RTRS. Od 13 zaraženih,...

Nastavak na Radio 021...

Nema novih zaraženih u Crnoj Gori

Izvor: B92, 30.Mar.2020

U Crnoj Gori od jutrošnjeg preseka nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, a do sada ih je ukupno 91...Četiri pacijenta su na intenzivnoj nezi, a jedna osoba je životno ugrožena...Pacijenti kod kojih je potvrđen virus covid 19, nalaze se u Jedinici intenzivnog lečenja Interne klinike Kliničkog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.