Izvor: Radio 021, 20.Jan.2021, 12:09

Nova studija: Covid-19 bi mogao postati blaga bolest poput prehlade

Nova studija američkih naučnika predviđa da će SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, vremenom postajati sve manje zarazan te će se pojavljivati sezonski, zajedno s ostalim patogenima iz porodice virusa korona koji uzrokuju blage prehlade.

No, to će se dogoditi tek kad SARS-CoV-2 postane endemski virus, odnosno kad ne bude uzrokovao masovne zaraze ili teška oboljenja, kažu naučnici sa Pen stejt i Ejmori univerziteta.

Njihova studija objavljena je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << časopisu "Science".

"Kada će virus dospeti u takvo endemsko stanje zavisi od brzine njegovog širenja i od brzine vakcinacije. Dakle, potrebno je svakoga izložiti vakcini što je pre moguće", rekla je za Njujork tajms" glavna autorka studije Dženi Lavin sa Ejmorija.

Njihovo istraživanje temelji se na šest ljudskih virusa korona, od kojih se četiri redovno šire među ljudima i uzrokuju samo blage simptome. Ostala dva, teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) pojavili su se u novije doba i rezultiraju visokom smrtnošću, ali dele sličnu genetiku kao virus korona koji uzrokuje covid.

Naučnici još proučavaju koliko dugo traju antitela i ostale imunosne ćelije nakon preboljevanja covida. Dosadašnja saznanja upućuju na to da je imunitet koji blokira zarazu relativno kratak, ali je zato imunitet koji ublažava simptome dugotrajan. To znači da osoba može nekoliko puta da bude zaražena virusom korona, no svaki naredni put ne bi bio ozbiljan kao prvi, što je slično delovanju običnih prehlada na organizam.

Kad većina ljudi stekne zaštitu od covida, bilo prirodnim putem infekcije ili vakcinacijom, koronavirusu će mahom biti izložena samo mala deca, a njihova su oboljenja blaga.

No, bez masovne vakcinacije biće potrebne godine i puno mrtvih da se to ostvari, kažu naučnici.

Čak i u slučaju pojave novih sojeva virusa, poput onoga koji se upravo širi Britanijom, naučnici tvrde da je imunitet stečen prethodnim sojevima "dovoljno jak da spreči ozbiljnu bolest". Baš kao što je to slučaj s četiri virusa korona uzročnika prehlade kod kojih imunitet jača sa svakim novim oboljenjem.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.