NOVI KORONA TALAS U VRANJU: Situacija se pogoršava, u Kovid ambulanti i do 10 medicinskih ekipa

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021, 16:54

NOVI KORONA TALAS U VRANJU: Situacija se pogoršava, u Kovid ambulanti i do 10 medicinskih ekipa

U okviru Kovid ambulante u to vreme radile su 2 laboratorije i 2 punkta za PCR i serološko testiranje

Zbog novog talasa zaražavanja i povećanog broja pacijenata trenutno u Kovid ambulanti radi 10 medicinskih ekipa, 2 laboratorije i u funkciji su 2

punkta za testiranja.

Kovid ambulanta radi od 7 do 20 časova svih dana u nedelji.

Adaptiranjem postojeće ATD ambulante koja je fizički izdvojena iz kruga gde se nalazi Zdravstveni centar Vranje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 23. marta prošle godine počela je sa radom Kovid ambulanta u Vranju, koja je po strukturi pregleda koje mogu da se urade na jednom mestu, jedna od najboljih u celoj zemlji.

Neki od lekara kao i medicinsko osoblje u Kovid ambulanti koja se nalazi u ATD-u u Vranju sa pacijentima su od samog početka pandemije korona virusom.

Od 23. marta do danas u Kovid ambulanti urađeno je: 42.778 pregleda, 6.373 PCR i 11.662 antigenskih testiranja, 32.586 laboratorijskih analiza i 27. 031 radioloških pregleda.

U početku je organizovan rad sa po 4 lekara i 4 medicinskih sestara- tehničara u smeni što znači 8 medicinskih ekipa na  nevnom nivou. Krajem juna, prošle godine, zbog povećanog broja pacijenata broj medicinskih ekipa je povećan na 10 medicinskih ekipa dnevno.

, kao i ordinacija za radiološka snimanja srca i pluća. Radiološku ekipu čine 1 lekar i po dva radiološka tehničara u prvoj i dva radiološka tehničara u drugoj smeni.

Tokom rada Kovid ambulante broj prvih pregleda kretao se u rasponu od 50 do 180, dok je broj kontrolnih pregleda dostizao i do 250 pacijenata dnevno, što znači da je maksimalan broj pregleda ponekad iznosio 380 pacijenata u jednom danu. U odnosu na broj pacijenata u godini za nama povećavan je i smanjivan broj aktivnih medicinskih ekipa u Kovid ambulanti.

S obzirom na to da je dvorište na prostoru gde se nalazi Kovid ambulanta pretrpelo znatna oštećenja nakon zimskog perioda, u toku je kompletna rekonstrukcija ovog dela koja obuhvata betoniranje i sređivanje dvorišta i prilaza ulazima u Kovid ambulantu, postavljanje tendi za zaštitu od sunca i ostalih potrepština kako bi se pacijentima omogućilo da imaju sve nepohodne uslove prilikom dolaska na preglede, a koje su propisane aktuelnim epidemiološkim merama na snazi.

Od samog formiranja Kovid ambulante, ona je imala svog koordinatora a od 24. juna prošle godine koordinator je dr Stefana Mladenović koja je i dobitnica Sretenjskog priznanja povodom Dana državnosti Republike Srbije.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Vranje

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Produženo radno vreme kovid ambulante u Žitkovcu

Izvor: Aleksinac.net, 06.Mar.2021, 11:25

Zbog sve teže situacije sa koronavirusom produženo je radno vreme kovid ambulante u Žitkovcu...Ambulanta je do sada radila od 9 do 17 sati, i radila su čak četiri lekara istovremeno, ali se pokazalo da to više nije dovoljno, jer broj prvih pregleda i novozaraženih raste neverovatnom brzinom!..Zato...

Nastavak na Aleksinac.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.