NAJNOVIJI PODACI! Još 4.157 pozitivnih, preminulo 16 osoba: Koliki procenat vakcinisanih razvije antitela?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 16:12

NAJNOVIJI PODACI! Još 4.157 pozitivnih, preminulo 16 osoba: Koliki procenat vakcinisanih razvije antitela?

Najnoviji presek stanja koronavirusa u Srbiji.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata na korona virus testirano 16.743 građana od kojih je 4.157  novozaraženih.

Preminulo je 16 pacijenata.

Na respiratorima širom Srbije trenutno su 168 pacijenta.

Više od 98 odsto pelcovanih "Fajzer-biontekovom", "Sinofarmovom" ili ruskom vakcinom "sputnjik V", razvilo je antitela posle >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vakcinacije.

To su pokazali preliminarni rezultati studije koju je na lekarima sproveo Institut za primenu nuklearne energije (INEP), otkriva dr Marija Gnjatović.

- Titar antitela posle vakcinacije se razlikuje, zavisno od opšteg stanja osobe i eventualnog prisustva hroničnih bolesti, ali mi sada pouzdano znamo da ogromna većina dobro odgovori na svaku od prve tri vakcine primenjene u Srbiji - kaže dr Gnjatović.

 - Za "Astra Zenekinu" vakcinu ćemo tek raditi analizu. Očekujemo da će se rezultati odgovora na vakcine razlikovati kada studija bude rađena na opštoj populaciji, jer su lekari stalno izloženi virusu - navodi ona.

Prema svetskim podacima, očekuje se da svega oko pet odsto ljudi ne razvije imuni odgovor posle vakcinacije. Slično je i posle preležane infekcije virusom korona.

Mnogi još misle da se posle prirodne infekcije u mnogim slučajevima ne razvija imuni odgovor, pa projektuju da je tako i sa vakcinom, ali dr Gnjatović razbija takve zablude:

Mahom svi, u manjoj ili većoj meri, u nekom trenutku razvijaju antitela posle preležanog kovida, izuzeci su retki, a među njima su, opet, oni koji primaju specifične terapije - objašnjava naučna saradnica u INEP-u.

Činjenicu da je među novoinficiranima sve više i onih koji su primili bar jednu dozu vakcine, dr Marija Gnjatović objašnjava i time što je najveći broj vakcinisanih u Srbiji primio kinesku vakcinu proizvođača "Sinofarm", posle koje se sporije stvaraju antitela nego kod vakcinacije "sputnjikom" ili "fajzer-biontekovom" vakcinom.

To nikako ne znači da je "sinofarm" vakcina manje dobra, naprotiv, čak ima manje neželjenih dejstava, jednostavno je u pitanju druga tehnologija proizvodnje, zbog koje će ona, kako se očekuje, duže štititi od kovida.

Dr Naval al Kabi, predsednica Nacionalnog komiteta za borbu protiv kovida 19, rekla je da nije bilo prijema kritičnih slučajeva, niti smrtnih ishoda, među onima koji su vakcinisani u Abu Dabiju što efikasnost protiv teškog oblika bolesti čini stoprocentnom. Osobe koje su inficirane nakon primanja obe doze uglavnom su dobile asimptomatsku sliku, ili veoma blage simptome.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

24 SATA PRE PRESUDNOG DANA ZA UVOĐENJE POLICIJSKOG ČASA: Dramatična situacija u Beogradu - ne smiruje se

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021

Pogledajte u kojim mestima ima najviše zaraženih..U Srbiji je u poslednjih 24 sata na korona virus testirano 16.743 građana, od kojih je 4.157 novozaraženih...Najveće korona žarište je i dalje Beograd gde se situacija ne smiruje i u poslednja 24 sata registrovano je još 1.214 novozaraženih...Na...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.