Mogu da ŠTETE i uspore proces OZDRAVLJENJA: Ako ste PREHLAĐENI trebalo bi da izbegavate ovih 5 NAMIRNICA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2020, 14:31

Mogu da ŠTETE i uspore proces OZDRAVLJENJA: Ako ste PREHLAĐENI trebalo bi da izbegavate ovih 5 NAMIRNICA!

Obratite pažnju.

 Nakon ove godine i čitavog scenarija sa koronom, počeli smo i na najmanju prehladu da se plašimo i pomišljamo na najgore. Naravno, uvek je dobro biti obazriv i proveriti o čemu se tačno radi.

Ipak, stiče se utisak da smo zaboravili da nije korona jedina boljka, te da sa hladnijim vremenom kreću i prehlade, a onda i grip i ostale jesenje i zimske boljke.

 Zapušen nos, kijavica, kašalj, sve su takođe simptomi drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oboljenja, a pored lekova, pomažu dosta i kućni tretmani, tople supe i slično.

 Ipak, postoje namirnice koje nam zapravo čine više štete nego koristi i usporavaju proces ozdravljenja.

Zato je bitno da znate šta je veliko "ne", a šta je zapravo odlično korisititi u situacijama kad vam je narušen imunitet.

Jagode

Verovatno mislite da je u pitanju neka greška, jer jagode uglavnom smatraju superhranom, ali zapravo je suprotno u situaciji kada ste prehlađeni. Jagode zapravo oslobađaju velike količine histaminika, što može biti noćna mora za zapušenja, donoseći dodatnu nelagodu nosu i sinusima.

Slatkiši

Slatke stvari imaju puno šećera, što je poslednje što vam treba kada ste bolesni. Jedenje šećera može privremeno usporiti imunološki sistem i sposobnost belih krvnih zrnaca da se bore protiv klica. Zbog toga bi trebalo da obuzdate želju za šećerom, osim ako ne želite da pogoršate simptome.

Obrađena hrana

Nisu sve obrađene namirnice nezdrave ili loš izbor, ali neke od njih mogu sadržati visok nivo soli, šećera i masti. A ovi sastojci su okidači za veće upale i mogu usporiti proces "zarastanja" vašeg tela. Imajući to na umu, slane grickalice, alkohol, gazirana pića, žitarice za doručak, slanina ili kobasice treba da ostanu u dalekom sećanju – bar dok se ne osetite bolje.

Zimnica

Iako su veoma ukusne i pune vitamina, pokušajte da ih izbegnete ako ste bolesni. Ova hrana sadrži sirće i so, a to su sastojci koji mogu pojačati upalu i suvoću grla.

Hrskava hrana

Ako imate kašalj ili vas boli grlo, jesti hrskave grickalice poput krekera, tortilja, načosa, čipsa ili pereca, može vam se učiniti kao turpija za grlo. Ova hrana može jako iritirati ždrelo, što znači produžiti vašu patnju i napraviti dodatne probleme.

Šta bi trebalo da jedete umesto toga?

Dobra stara pileća supa ili čorbica su odlične za vas kada ste u takvom stanju, i to ne samo zato što to kažu vaša mama ili baka. Vraća vam hidrataciju, hranljiva je, umiruje, a studije sugerišu da ima protivupalni efekat, koji može pomoći kada se jave simptomi prehlade.

Kada ste bolesni, dobro je da malo začinite obroke. Čili papričica sadrži nešto što se zove kapsaicin, sastojak koji vam može ublažiti simptome. Ovo deluje poput dekongestiva i ekspektoransa, što znači da može razbiti sluz i ublažiti kašalj i začepljen nos.

Vruća šolja čaja od đumbira može vam biti najbolji prijatelj kada ste prehlađeni. Ovaj moćni koren ima analgetičke i protivupalne efekte, koji pomažu u borbi protiv virusa. Đumbir čisti zagušenja, suzbija kašalj i umiruje grlo – pa zašto ne biste probali?
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Grip

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.