Mladenović (Nova stranka): Povećano zagadjenje vazduha direktno utiče smrtnost od korona virusa

Izvor: Beta, 09.Apr.2020, 18:12

Mladenović (Nova stranka): Povećano zagadjenje vazduha direktno utiče smrtnost od korona virusa

Predsednik Gradskog odbora Nove stranke u Beogradu Branko Mladenović upozorio je danas, pozivajući se na studiju istraživača Harvardske škole za javno zdravlje iz Bostona, da postoji veza izmedju zagadjenja vazduha i smrti od korona virusa."Istraživanje je sprovedeno u 3.000 američkih okruga, što je pokrivalo 98 odsto stanovništva Amerike, a studija je pokazala da je povećanje od samo 1 mg/m3 opasnih PM2.5 čestica povezano sa povećanjem stope smrtnosti od korona virusa za čak 15 odsto", navodi Mladenović, a saopštila je Nova stranka.Mladenović je podsetio da svakodnevno zagadjenje vazduha u Srbiji može direktno da utiče na ugroženost gradjana i od težih infekcija disajnih puteva.Dodao je da je Nova stranka mesecima unazad upozoravala na "alarmantne podatke" o zagadjenju vazduha i iznosila predloge koji, kako navode, mogu da dugoročno poboljšaju kvalitet života gradjana najzagadjenijih gradova, ali da vlast nije pokazala političku volju da se tom problemu pristupi ozbiljno."Posebno zabrinjava i to što ovoliko zagadjenje dodatno otežava funkciju respiratornih organa, čija je zaštita, u jeku pandemije korona virusa, od ključne važnosti. Medjutim, umesto aktivnog blagovremenog delovanja, dobili smo muk nadležnih, koji sada dolazi na naplatu", istakao je on.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zagađen vazduh POVEĆAVA RIZIK OD KORONE: Čistiji vazduh bi mogao da spasi živote

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2020, 09:32

Zagađen vazduh može da poveća rizik od akutnih respiratornih bolesti, ali i srčanih problema...Jedno istraživanje koje je sprovela Harvard škola iz Bostona pokazalo je da je zagađenje vazduha povezano sa višom stopom smrtnosti ljudi obolelih od korona virusa...Ova analiza je utvrdila da je mali...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.