Mešovit početak nedelje na berzama, zlato skuplje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021, 09:28

Mešovit početak nedelje na berzama, zlato skuplje

Azijske berze beleže mešovite rezultate na početku nedelje zbog informacija o usporavanju rasta kineske industrije i maloprodaje i odluke Singapura da zatvori škole u bobi protiv korona virusa, dok je mnoštvo podataka o jačanju globalnih inflatornih pritisaka poguralo cenu zlata na tromesečni maksimum.

Vlasti Singapura su odlučile da zatvore većinu škola od srede nakon izveštaja o najvećem broju slučajeva kovida-19 u poslednjih nekoliko meseci.

Najširi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, oslabio je i oscilira neznatno iznad četvoromesečnog najnižeg nivoa zabeleženog prošle nedelje.

Indeks kineskih najlikvidnijih akcija se, međutim, pokazao nešto otpornijim, budući da je ojačao za 1,8 procenata, prenosi Rojters.

Japanski Nikei je pao za 0,8 posto, spustivši se ponovo na prošlonedeljni najniži nivo od početka januara.

Podaci iz brojnih zemalja nagoveštavaju da inflacija postaje globalni fenomen. Veleprodajne cene u Japanu su naglo skočile u aprilu usled poskupljenja energije i sirovina, nagrizajući korporativne profitne marže.

Na Vol Stritu, indeksi fjučersa S&P 500 i Nasdak su skliznuli za po 0,1 procenat nakon rasta u petak. Evropski Eurostoks 50 fjučersi su ojačali za 0,3 odsto, dok su londonski FTSE fjučersi zabeležili neznatne promene.

Istraživanje Univerziteta u Mičigenu o potrošačkom raspoloženju, koje je objavljeno prošle sedmice, ukazuje na najvišu očekivanu stopu inflacije za godinu unapred, kao i najvišu dugoročnu stopu inflacije u poslednjoj deceniji.

Strah od inflacije je u prvi mah podstakao porast prinosa na američke 10-godišnje državne hartije od vrednosti na šestonedeljni maksimum minule sedmice, na nešto iznad 1,70 posto, ali je stpljivost Federalnih rezervi smirila takvo raspoloženje pa su se prinosi danas vratili na nivo od 1,62 procenta.

Na valutnim berzama, dolar je uglavnom pratio kretanje prinosa, napredujući prema korpi šest glavnih valuta na čak 90,909 poena, nakon čega se stabilizovao na trenutnih 90,407 bodova.

Evro se, prema poslednjim dostupnim podacima, trguje za 1,2130 dolara, nakon rasta u petak za 0,5 posto.

Dolar je prema japanskoj valuti ostao stabilan na 109,37 jena.

Bitkoin je potonuo za dodatnih 7,0 procenata na najniži nivo od februara, nakon što je Ilon Mask na Tviteru nagovestio da je "Tesla" možda prodao ili će prodati tu virtuelnu valutu.

Pad dolara, u kombinaciji sa strahom od inflacije, podigao je danas cenu zlata na tromesečni maksimum od 1.853 dolara za uncu.

Cene nafte su posustale nakon što su prošle nedelje zabeležile rast, jer je američki cevovod Kolonijal Pajplajn ponovo pokrenut nakon zatvaranja zbog hakerskog napada.

Svernomorska nafta Brent je skliznula za osam centi na 68,63 dolara po barelu, dok je američka sirova nafta WTI popustila za dva centa na 65,35 dolara po barelu, izveštava Rojters.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.