Izvor: Radio 021, 20.Jul.2020, 18:17

Krizni štab o nepodudaranju brojeva: Neki se u istom danu testiraju na tri mesta

Zbir podataka o broju novozaraženih koji su juče objavili regionalni instituti nije se podudarao sa brojem novih inficiranih koje je objavilo Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo zdravlja objavilo je u nedelju da je u prethodna 24 sata u Srbiji preminulo 11 osoba, dok je od infekcije virusa korona obolelo još 396 građana.

Lampicu da se podaci ne podudaraju upalilo je saopštenje Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koje je u 24 sata registrovalo 235 novoobolelih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Kada su se sabrali podaci iz Šapca, Užica, Kraljeva i Kragujevca, došlo se do broja od 630 novoinficiranih građana u jednom danu - znatno više u odnosu na zvanično saopštenih 396 novoobolelih.

Ovaj slučaj, ali i činjenica da se podaci o dnevnom broju zaraženih virusom korona po opštinama u Srbiji ne ažuriraju od 10. juna na sajtu covid19, dodatno su ulili nepoverenje u zvanične brojke o zaraženima.

Upravo ova razlika u broju novozaraženih bila je tema konferencije za medije Kriznog štaba.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da u brojkama koji se odnose na posebne okruge u Srbiji postoje oni kojima nije prvi put da se testiraju ili su se testirali više puta u jednom danu, dok velikom broju njih nije stigao rezultat PCR testa da su negativni, pa se računaju među pozitivne.

"Imate ljude koji se u jednom danu tri puta testiraju. Odu na tri mesta jer se plaše da će negde biti neki zastoj i onda se neko ko to uradi, a pozitivan je, pojavi na tri mesta u tri laboratorije da je pozitivan. Imate ljudi koji su bili pozitivni, u međuvremenu nisu postali negativni, a ponovo su se testirali i onda njih ne možete da računate opet u novopozitivne. To je ta razlika", kazao je Lončar.

On je rekao da će podaci o novoobolelima sa vremenom biti ažurniji i bolji, te da neće nestati, dodajući kako je suština njihovog posla lečenje ljudi, obezbeđivanje lekova pacijentima i opremanje medicinskih radnika.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da na adresu njihovog instituta stižu zahtevi da se objasne razlike u brojevima.

"U pravu ste kada kažete da sabiranjem podataka dolazimo do broja koji prevazilazi onaj koji je juče saopšten. Međutim, morate da znate da su to sumarni podaci koji se u jednom danu, u jednom momentu, zbog zastoja koji je u prethodnom periodu bio, jednostavno dogodio na teritoriji jednog okruga. Mi smo srećni kada se svi ti podaci pravovremeno isporučuju i kada svako u što kraćem vremenskom periodu može da dobije rezultat da li je pozitivan ili negativan, jer nam to predstavlja parametar i pokazatelj kako da se odnosimo prema toj osobi. Morate da imate u vidu to da se ne radi o podacima za jedan dan, već se radi o podacima koji su pristigli, nekada su oni uvećani upravo za onaj procenat podataka i rezultata iz prethodnih dana. To će se u narednom periodu korigovati", navela je Jovanović.

Ona je zaključila da je revizija podataka iz baze uobičajen postupak i proces u svakom institutu za javno zdravlje, kao i da softver covid19 nije jedini sistem za prikupljanje podataka.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.