Korona virus: Zdravstveni sistem u Srbiji pod sve većim pritiskom, u Izraelu nevakcinisani prosvetni radnici neće moći da drže nastavu

Izvor: Luftika.rs, 24.Sep.2021, 10:30

Korona virus: Zdravstveni sistem u Srbiji pod sve većim pritiskom, u Izraelu nevakcinisani prosvetni radnici neće moći da drže nastavu

PA Media Dok lekari u Srbiji kažu da je zdravstvena situacija sve lošija i smatraju da je to zbog nedovoljnog broja vakcinisanih, u Izraelu nevakcinisani prosvetni radnici neće moći da drže nastavu, a ceremonija dodele Nobelovih nagrada je i ove godine otkazana.
Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici u Beogradu, kaže da je od posledica korona virusa u poslednjih pet dana preminulo petoro mladih ljudi, od kojih je najstariji imao 26 godina.
„Nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << imali pridružene bolesti i nisu bili vakcinisani”, rekla je ona za RTS.
Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš, kaže da su među hospitalizovanim pacijentima u ovoj ustanovi i četiri trudnice i porodilje.
„Jedna od njih, koja ima samo 23 godine, nalazi se u intenzivnoj nezi posle porođaja carskim rezom i dokaz je kako može naglo da se pogorša stanje”, rekao je Perišić za RTS.
Posle niza protesta, u Sloveniji su delimično ublažene mere, pa tako za točenje goriva sada više nije potreban kovid dokaz, osim ako se kupuje unutar benzinskih stanica.
Koje zemlje daju treću dozu vakcine protiv korone Šta je Digitalni zeleni sertifikat i čemu služi Delta soj korona virusa – koji su simptomi U svetu je do sada zaraženo više od 223,6 miliona ljudi, a preminulo više od 4,72 miliona.
Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.


Šta se dešava u Srbiji? Prema najnovijim podacima od četvrtka, 23. septembra, u Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo još 41 ljudi, a zabeleženo je i 6.480 novih slučajeva zaraze od 21.454 testiranih.
To je najveći broj preminulih u jednom danu od početka aprila ove godine.
Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 893.023 slučaja zaraze, a preminulo je 7.926 ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.
U bolnicama je je 5.197 pacijenata, a na respiratorima je trenutno 191.

BBCSimptomi Delta soja Lekari kažu da je zdravstveni sistem u Srbiji pod sve većim pritiskom zbog porasta broja zaraženih i obolelih.
Raste i broj zaražene dece.
Prema informacijama iz Jablaničkog okruga, zbog sve većeg broja zaražene dece u Leskovcu je otvorena dečija kovid ambulanta.
Služba sportske medicine pri leskovačkom dečjem dispanzeru pretvorena je u kovid ambulantu.
Za šest dana je bilo oko 300 pregleda, a dve trećine su školarci – najviše je zaraženih srednjoškolaca i učenika starijih razreda osnovne škole.
Slično je i u Pirotu, gde je dečji dispanzer sada kovid ambulanta.
Za to vreme kod 86 dece potvrđena je zaraza korona virusom, izjavio je načelnik Predškolskog dispenzera Dragan Đorđević za TV Pirot.
Ko ne bi trebalo da primi vakcinu protiv korona virusa – 10 pitanja i odgovora Testiranje na korona virus u teoriji i praksi: Šta sve treba da znate Pitanja i odgovori o vakcinaciji protiv korona virusa u Srbiji

Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade
Kako prepoznati simptomeThe British Broadcasting Corporation Svi državljani Srbije od 12. maja mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na kovid-19.
Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je neko vakcinisan, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.
Ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.
Digitalni zeleni sertifikat dobijaće i oni koji su u prethodnih šest meseci preležali preležali kovid-19, a posle toga se nisu vakcinisali.
U sertifikat je upisan i podatak o pozitivnom testu.
Ovaj sertifikat moguće je preuzeti preko sajta eUprava.
Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, Vajber aplikacije, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.
U Srbiji je od 12. jula dostupna digitalna aplikacija namenjena ljudima koji imaju problema sa post-kovid sindromom.
Cilj je da aplikacija pomogne pacijentima koji i nakon preležanog kovida-19 imaju zdravstvene smetnje, da pronađu lekara i adekvatnu terapiju.
📢 Доступне нове услуге на Порталу #еУправа :
– Уколико сте пропустили термин вакцинације једноставним попуњавањем упитника поднесите захтев за добијање новог термина
– Слање Потврде о извршеној вакцинацији против COVID-19 на имејл.
Више информација: https://t.co/wvbYvWTQKw pic.twitter.com/59N4GtPxeq
— Portal eUprava (@eUprava) March 20, 2021

Ukratko iz sveta: Vlada Slovenije promenila je pravila za ispunjavanje uslova PCT – promene se tiču rada od kuće i benzinskih pumpi U Izraelu nevakcinisani prosvetni radnici neće moći da drže nastavu I ove godine otkazana je ceremonija dodele Nobelovih nagrada u Stokholmu U svetu je do sada zaraženo više od 230, 6 miliona ljudi, a preminulo više od 4,72 miliona. Dato je više od šest milijardi doza vakcina, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.
BBC Kakva je situacija u regionu? Bosna i Hercegovina – 230.212 potvrđenih slučajeva Do sada je umrlo 10.379 ljudi, a oporavilo se 192.218
Hrvatska – 396.470 potvrđena slučaja Do sada je preminulo 8.554, a oporavilo se 379.301 ljudi
Slovenija – 287.278 potvrđena slučaja Do sada je preminulo 4.521, a oporavilo se 269.013 ljudi
Severna Makedonija – 188.635 potvrđena slučaja Od posledica korona virusa do sada je preminulo 6.539, a oporavilo se 169.946 ljudi
Crna Gora – 128.377 potvrđenih slučajeva Preminulo je 1.879, a oporavilo se 118.394 ljudi
Kosovo – 159.621 potvrđenih slučajeva Do sada je preminulo 2.919, oporavilo se 150.625 ljudi
Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa
Korona virus: Sve što znamo o Delta sojuThe British Broadcasting Corporation Kako je u svetu? Vlada Slovenije izmenila je uredbu o kovid propusnicama i tiče se rada od kuće i benzinskih pumpi.
U saopštenju je objašnjeno je da radnici ne moraju da ispunjavaju PCT uslove dok rade od kuće i u slučaju usluge na benzinskim pumpama.
Uslov sada mora biti ispunjen samo ako se koriste usluge ili kupuje roba u zatvorenom prostoru.
Predstavnici vlasti u Izraelu saopštili su da prosvetni radnici koji nisu vakcinisani protiv korona virusa ili nisu testirani neće raditi u obrazovnim ustanovama niti primati platu.
Neće moći ni da drže onlajn časove.
Prema podacima Ministarstva obrazovanja ove zemlje, oko polovine od 210.000 prosvetnih radnika u zemlji primilo je dve doze vakcine protiv korona virusa.
Dugotrajni Kovid: Ko ima najveće šanse da oboli Kovid koji traje predugo: Hoće li mi nekad biti bolje Zašto se neki ljudi ne oporavljaju od korona virusa Kovid-19 je na putu da postane poput prehlade, prema rečima dva vodeća stručnjaka, profesora Džona Bela sa Univerziteta Oksford i profesorke Sare Gilbert, koja je osmislila vakcinu AstraZeneka.
„Obično se dešava da virusi postaju manje virulentni jer lakše cirkulišu i nema razloga da mislimo da ćemo imati virulentniju verziju Sars-CoV-2″.
„Uviđamo sporo genetsko pomeranje virusa i doći će do postepenog razvoja imuniteta kao i kod svih ostalih sezonskih korona virusa”, rekla je Sara Gilbert.
Pogledajte video: Kako nastaje kolektivni imunitet
Kako nastaje kolektivni imunitetThe British Broadcasting Corporation
BBC ŠTA SU SIMPTOMI? Kratak vodič MERE ZAŠTITE: Kako prati ruke KOLIKA JE SMRTNOST? Saznajte više KAKO I GDE MOGU DA SE TESTIRAM: Različiti testovi
BBC Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.