Kon: Krizni štab sutra donosi konačnu odluku o nastavi u školama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2020, 10:53

Kon: Krizni štab sutra donosi konačnu odluku o nastavi u školama

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon izjavio je "da predstoje nove rizične situacije jer se studenti vraćaju u domove zbog ispitnih rokova, navodeći da je porast broja slučajeva korona virusa krenuo sa studentima".

"Studenti nisu bili u domovima, nego na proslavama. Praktično, svaki drugi koji je oboleo dao je izjavu o nekom masovnijem druženju", rekao je Kon na TV Prva.

On je ponovio da će Krizni štab sutra doneti konačnu odluku o načinu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji će je se od septembra odvijati nastava u školama.

Rekao je da će odeljenja biti podeljena i da će u njima biti maksimalno po 15 dece.

Dodao je da je odlučeno da bude omogućen produžen boravak, da časovi budu skraćeni, a da se između njih dezinfikuju prostorije, kao i da će deca tokom odmora morati da nose maske.

Kon je istakao da je na roditeljima, pre nego obrazovnim ustanovama, da vode računa o zdravlju dece.

"U školi je to teško sprovesti. Imate puno đaka. Najbolje je da roditelj svako jutro izmeri detetu temperaturu. Svako dete kojem je povišena temperatura ne treba da ide u školu", objasnio je Kon.

Kon je izjavio da se smanjuje broj zaraženih korona virusom, ali da u svakom trenutku taj broj može da prevagne na drugu stranu i da je još rano za ublažavanje mera.

Osim zvaničnih podataka Ministarstva zdravlja, Kon je rekao da i podaci iz kovid ambulanti takođe pokazuju da se smanjuje broj prvih javljanja, odnosno novih slučajeva sumnji od kojih se uzima bris.

"On se sveo na skoro trećinu u odnosu na pre nekoliko nedelja što sasvim sigurno pokazuje da do pada dolazi, ali to ide polako. Bez obzira na to što se čini da je broj naglo pao, još je, bar za Beograd, to postupno smanjenje koje još ukazuje da je situacija nesigurna i da časkom može da se ponovo prevali na drugu stranu", rekao je Kon za Pink.

On smatra "da je još rano pričati o ublažavanju mera jer smo, dodao je, sami sebi pokazali kako znamo da reagujemo čim se opustimo".

"Treba izbeći da se to ponovi. Ne kažem da neće biti razgovora o tome, ali još su to visoke brojke. One treba da se smanje na dvocifrene, pa čak i na jednociferen broj da bi mogli ozbiljno o tome da razgovaramo", rekao je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sutra odluka Kriznog štaba o nastavi, Kon naveo pojedina rešenja koja će se primeniti

Izvor: Radio 021, 10.Avg.2020

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon danas je ponovo najavio da će Krizni štab sutra doneti konačnu odluku o načinu na koji će se od septembra odvijati nastava u školama, ali je naveo i pojedina rešenja koja će biti primenjena...On je za TV Prva rekao da će odeljenja biti podeljena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.