Izvor: Radio 021, 29.Mar.2020, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanije se utrkuju da proizvedu nove testove na virus korona

Više svetskih farmaceutskih i tehnoloških kompanija, kao i zdravstvenih ustanova istovremeno razvija nove testova na virus korona, koji bi trebalo da budu brži, pouzdaniji ili jeftiniji za proizvodnju od postojećih.

CNN je javio da je američka kompanija Abbott Laboratories proizvela brzi test koji može da detektuje virus za 15 minuta.

Nemačka tehnološka kompanija Boš (Bosch) takođe je objavila dan ranije da je napravila brzi test na koronavirus, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Poslovni.hr.

Test je automatizovan, a rezultate daje za manje od dva i po sata. Prema nemačkom Institutu Robert Koh, rezultati testova na korona virus se u Nemačkoj trenutno čekaju četiri do pet sati, a ponekad i duže.

Kompanija Boš tvrdi da je preciznost testa "veća od 95 odsto“ i da zadovoljava standarde Svetske zdravstvene organizacije.

Bloomberg piše da test koristi Bošovu platformu za molekularnu dijagnostiku Vivalytic, koja se već upotrebljava u bolnicama i laboratorijama. U Nemačkoj će biti dostupan u aprilu, a biće plasiran i na međunarodna tržišta. Bošov test na korona virus namenjen je za upotrebu u bolnicama, klinikama, ordinacijama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Kompanija za biotehnologiju iz Berlina TIB Molbiol je već 9. januara dizajnirala prvi test, a kao referencu je koristila virus SARS-a i druge poznate korona viruse, javila je televizija CNN.

Kompanija je u saradnji sa naučnicima iz lokalne univerzitetske bolnice napravila tri kompleta za testiranje. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 17. januara objavila TIB-ov protokol na svom veb-sajtu. TIB-ov test je bio prvi koji je SZO objavila.

Američka Administracija za hranu i lekove dala je odobrenje za hitnu upotrebu za test koji koristi sisteme švajcarske farmaceutske kompanije Roš (Roche), preneo je Bloomberg. Jedan može obaviti 4.128 testova dnevno, a drugi 1.440.

Virolog sa Škole za medicinu Ikan njujorške bolnice Maunt Sinaj (Mount Sinai) Florijan Kramer je sa kolegama razvio test na antitela koje telo pravi protiv korona virusa, piše časopis Američke asocijacije za napredak u nauci Science.

Kramer je javno objavio protokol za testiranje. On kaže da je procedura dovoljno jednostavna da bi laboratorije lako mogle da "testiraju i nekoliko hiljada ljudi dnevno“.

Kramer veruje da bi, zbog sve veće dostupnosti komercijalnih testova, važni odgovori na pitanje imuniteta na korona virus mogli uskoro biti otkriveni.

Autor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.