Koliki će biti dometi ekonomskih mera?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2020, 17:53

Koliki će biti dometi ekonomskih mera?

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za podršku privredi Srbije i smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa je "izdašan i darežljiv" prema poslodavcima, a još više prema zaposlenima, konstatuje se u najnovijem izdanju ekonomskog biltena "Mesečne analize i trendovi" (MAT).

Ističe se da vrednost programa procenjena na više od 11 odsto prošlogodišnjeg BDP, i da po tome nije uporediv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ni sa jednom zemljom iz našeg okruženja.

Naglašava se kako ne treba zaboraviti ni na volumen dosadašnjih mera koje su imale za cilj ublažavanje efekata pandemije - u fiskalnom delu reč je o trajnom povećanju plata zdravstvenim radnicima za 10 odsto, te jednokratnoj aprilskoj isplati penzionerima od 4.000 dinara.

Rasterećenje građana i privrede počelo je, kako se naglašava, još početkom marta merama Narodne banke Srbije (NBS). Autori biltena MAT podsećaju da su te mere obuhvatile tromesečni moratorijum na isplatu kredita, smanjenje referentne kamatne stope za 0,5 p.p. na 1,75 odsto, kao i sužavanje koridora osnovnih kamatnih stopa.

U MAT konstatuju da je Srbija i dalje bez cenovnog i valutnog pritiska. U biltenu se naglašava da su i ostale evropske zemlje,shodno mogućnostima, procenama i preferencijama, krojile šeme podrške svojim privredama, sa sličnim merama, alirazličitim pristupom, pre svega po pitanju selektivnosti državne pomoći i kriterijumima za nju.

Nema dileme da je "selektivnost" jeftinija opcija za državu, ali ona može značiti i favorizovanje pojedinih grana privrede, neefikasnost, gubitak vremena u donošenju ispravnih odluka ukazuju autori biltena MAT.

Niko u ovom trenutku ne može pouzdano reći ko je u pravu i čiji je pristup optimalan. Naredni meseci će to pokazati, zaključuje MAT.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ekonomisti: Pravi efekti epidemije u martu i aprilu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020, 11:58

Prema statističkim podacima za februar 2020. godine, epidemija izazvana korona virusom i njeno širenje još se u tom mesecu nije bitno odrazilo na našu privrednu aktivnost, ističe se u analizi autora ekonomskog biltena "Mesečne analize i trendovi"...Kako se naglašava, na početku 2020. godine nastavljen...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.