Koizvestioci SE za Srbiju osudjuju nasilje i pozivaju na transparentnost

Izvor: Beta, 15.Jul.2020, 15:17

Koizvestioci SE za Srbiju osudjuju nasilje i pozivaju na transparentnost

Koizvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) za monitoring Srbije Ijan Lidel-Grendžer (Ian Liddell-Grainger) i Pjero Fasino (Piero Fassino) izrazili su danas veliku zabrinutost zbog poslednjih protesta u Srbiji i prošlonedeljnih nasilnih sukoba sa policijom, i zatražili od Beograda "koherentnu zdravstvenu politiku" i adekvatne mere tokom epidemije korona virusa."Svako nasilje ovog nivoa je neprihvatljivo u demokratiji. Pozivamo vlasti da odmah sprovedu punu istragu o nasilnim incidentima koji su se dogodili ove nedelje u Srbiji i pozivamo sve strane na uzdržanost", naveli su koizvestioci u saopštenju.Oni navode da u "ovim teškim vremenima kada Kovid-19 može da izazove anksioznost i bol medju stanovništvom, vlasti moraju da pruže transparentne i pouzdane podatke o krizi" i "koherentne zdravstvene politike" uz "očuvanje demokratskih standarda, uključujući slobodu medija"."U tom pogledu, verujemo da bi novoizabrani parlament trebalo da u potpunosti iskoristi svoju funkciju kontrole, u konsultacijama sa svim relevantnim akterima, uključujući vanparlamentarne političke stranke i nezavisna tela, i izvuči lekcije iz upravljanja krizom i dogadjaja koji su usledili nakon parlamentarnih izbora 21. juna i 1. jula", istakli su koizvestioci.Oni su ukazali da "vladajuća stranka, koja danas ima veliku većinu u parlamentu, ima posebnu odgovornost da pronadje mirne i inkluzivne načine za prevazilaženje ovih izazova"."Dobro upravljanje, transparentnost, odgovornost i ...
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Izvestioci Saveta Evrope za Srbiju: Nivo nasilja na tom nivou u demokratiji je neprihvatljiv

Izvor: Danas, 16.Jul.2020, 11:36

Izvestioci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Srbiju Ijan-Lidel Grejndžer i Pjero Fasino izrazili su veliku zabrinutost povodom najnovijih demonstracija i prošlonedeljnih brutalnih sukoba sa policijom nakon što su u Srbiji najavljene nove mere ograničenja kretanja, preneo je danas portal EWB.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.