Izvor: Radio 021, 04.Jul.2020, 08:31

Kisić Tepavčević: Svi su očekivali da će visoke temperature uništiti virus

Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nisu ispunjena očekivanja da će visoke temperature da unište virus korona, ali da su opšte mere prevencije "itekako efikasne".

"To da nam vremenski uslovi sami po sebi učine da nestane virus, nije se dogodilo i verovatno se neće dogoditi nikada", rekla je Tepavčević u emisiji Oko, Radio televizije Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Prema njenim rečima, "kada je došlo do popuštanja mera za to su itekako postojali epidemioški indikatori koji su ukazivali na pad aktivnosti virusa u našoj populaciji".

"Ali, sad vidimo na nivu čitavog sveta porast aktivnosti virusa, nije postao više agresivan samo se čitava populacija na zemlji, u ovom delu hemisvere gde je leto opustila, iako su svi neprestano govorili virus je tu treba da se poštuju opšte mere prevencije", rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je "verovatno dobar deo čovečanstva očekivao da će toplo vreme da učini nešto samo po sebi", ali je na svima da budu oprezniji.

"Moramo da se ponašamo tako da ne dozvolimo da se virus u nama umnožava i dalje prenosi, jer koliko god opstao u spoljašnoj sredini, on jedino u nama može da se umnožava i jedno mu mi predstavljamo plodno tlo za opstanak", navela je ona.

Kako je istakla, "apsolutno je poznato da su nošenje maski, distanca, pranje ruku itekako efikasne mere".

Autor: RTS, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.