Izvor: Radio 021, 23.Nov.2020, 18:52

Kina testira milione ljudi i zatvara škole zbog manjih žarišta

Kineske vlasti sprovode testiranje miliona ljudi, uvode zaključavanja i zatvaranje škola posle otkrića prošle nedelje više lokalno prenetih slučajeva korona virusa u tri grada u zemlji.

Sa dolaskom hladnog vremena opsežne mere sprovode se u gradovima Tandžin, Šangaj i Mandžuli, uprkos relativno malom broju potvrdjenih novih slučajeva u poredjenju sa SAD i drugim zemljama gde se beleže novi talasi infekcije. Mnogi stručnjaci i državni zvaničnici su upozorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da su veće šanse da se virus širi po hladnom vremenu.

Nedavna nova žarišta pokazala su da i dalje postoji rizik od vraćanja virusa iako je on u velikoj meri pod kontrolom unutar Kine.

Nacionalna zdravstvena komisija prijavila je danas dva nova lokalno preneta slučaja u Šangaju u prethodna 24 časa, što je ukupno sedam slučajeva od petka. U pitanju su bliski kontakti radnika na aerodromu na kojem je potvrdjena infekcija u novembru.

U nedelju uveče Medjunarodni aerodrom Pudong odlučio je da testira svoje zaposlene. Planira se da se testiraju i drugi u okolnim zajednicama ako se zabeleže novi slučajevi zaraze.

Šangaj je selektivniji oko masovnog testiranja, cilja ljude povezane sa odredjenim mestom, kao što je aerodrom ili bolnica gde je jedan zaraženi radio, umesto testiranja nekog celog kvarta.

U Tjandjinu zdravstveni zvaničnici sakupili su više od 2,2 miliona uzoraka od stanovnika okruga Binhaj, od kada je tu registrovano pet lokalno prenetih slučajeva prošle nedelje.

U Tjandjinu vlasti su zatvorile jedno obdanište i premestili sve vaspitače, porodice i decu u centralizovani prostor pod karantinom. Oni su takodje zatvorili stambeni kompleks gde je konstatovano tih pet slučajeva.

U Mandžuliju, gradu od preko 200.000 stanovnika, lokalne zdravstvene vlasti testiraju sve stanovnike posle prijave dva slučaja zaraze u subotu. Oni su takodje zatvorili sve škole i javna mesta i zabranili javna okupljanja i proslave.

Kina primenjuje oštar pristup svaki put kada se pronadju lokalni slučajevi prenosa zaraze, zaključava stambene zajednice i cele četvrti i testira milione ljudi.

Kina je zabeležila ukupno 86.442 potvrdjena slučaja zaraze i 4.634 preminula od kada je virus prvi put primećen u gradu Vuhanu krajem prošle godine.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.