Izvor: eKlinika.rs, 27.Nov.2020, 22:16

Kada se radi test na IgM, a kada na IgG antitela i šta nam pokazuju rezultati

Test na antitela SARS-CoV-2 može da pokaže da li je osoba imala korona virus čak i ako nije imala simptome. Analiza antitela u krvi može da mnogo pomogne i u određivanju stadijuma infekcije. Ali o kojim je tačno antitelima reč?
IgM antitela pokazuju da li imate akutnu infekciju. Ona počinju da se stvaraju trećeg ili četvrtog dana nakon kontakta sa virusom, a nakon sedam do deset dana prisutna su u krvi u maksimalnoj koncentraciji. Potom opadaju i nestaju nakon tri nedelje. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Stvaranje antitela u krvi zavisi od vremena inkubacije, odnosno vremena koje prođe od kontakta sa virusom do pojave prvih simptoma, a koje je najčešće traje 4-5 dana, ali može biti i duže.
IgG antitela počinju da se proizvode tek nakon dve nedelje od kontakta sa virusom i njihov broj raste i dotiže maksimum oko mesec dana od početka infekcije. IgG antitela su pokazatelj preležane infekcije i dugo se zadržavaju u organizmu. IgG antitela su često veoma povišena kod osoba sa teškom kliničkom slikom. Takođe je primećeno da se kod nekih pacijenata IgG antitela izgube nakon 3-4 meseca, pa i to tome treba razmišljati prilikom testiranja.
Neka istraživanja pokazala su da osobe koje su bile asimptomatske ili su imale samo blage simptome covid 19 često imaju veoma niske vrednosti sve tri grupe antitela.
Kada treba uraditi test na antitela na koronavirus? Prisustvo antitela u organizmu nam govori da li je osoba imala imunološki odgovor na virus. Ali, kao što smo rekli, taj odgovor može i da izostane. U tom slučaju, test na antitela biće lažno negativan, čak i ako osoba ima apsolutne sve kliničke manifestacije bolesti.
Što se tiče vađenja krvi, nabolje je izvaditi krv 7-10. dana od početka simptoma jer smo tada sigurni da je organizam stvorio IgM antitela. Ukoliko je osoba pozitivna, očekuje se povišen broj IgM antitela i nedostatak ili veoma niska koncentracija IgG antitela jer još uvek nisu počela da se stvaraju.
Ako bismo krv izvadili 2-3 nedelje od početka simptoma, tada već možemo da očekujemo povišen broj oba tipa antitela. Nakon toga, u krvi će se detektovati samo IgG antitela.
 
 
Članak Kada se radi test na IgM, a kada na IgG antitela i šta nam pokazuju rezultati se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.