KORONA KOSI ŽIVOTE: Ovim državama preti katastrofa, vlasti apeluju na svetske lidere, potrebno je hitno reagovati

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2021, 20:19

KORONA KOSI ŽIVOTE: Ovim državama preti katastrofa, vlasti apeluju na svetske lidere, potrebno je hitno reagovati

Siromašnim zemljama potrebno je milijarde evra pomoći i što brži izvoz vakcina

Siromašnim zemljama potrebne su milijarde funti pomoći da bi bila izbegnuta katastrofa usled pandemije korona virusa, upozorili su zdravstveni stručnjaci.

Ako svetski lideri ne preduzmu hitne mere, virus će tokom sledećih nekoliko sedmica urušiti zdravstvene službe širom Južne Amerike, Azije i Afrike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Prema oceni naučnika i medicinskih stručnjaka, samo milijarde funti pomoći i masovni izvoz vakcina mogu zaustaviti humanitarnu katastrofu.

Oni strahuju da bi se strašne scene iz Indije mogle ponoviti u mnogim siromašnim zemljama. Sada je 30,7 odsto zabeleženih smrtnih slučajeva od korona virusa u svetu odnosi na siromašne zemlje i zemlje sa nižim i srednjim dohotkom, a pre mesec dana u njima je bilo registrovano samo 9,3 odsto smrtnih slučajeva u celom svetu.

U Keniji je smrtnost porasla 674 odsto od kraja januara, u Džibutiju 550 odsto, a u Bangladešu 489 odsto .

Zdravstveni stručnjaci u Africi već su upozorili su da će se kriza u Indiji uskoro odraziti na afrički kontinent.

- Nemamo dovoljno zdravstvenih radnika niti medicinskog kiseonika - upozoreno je iz Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.