Izvor: eKlinika.rs, 31.Okt.2020, 12:50

KAZNA za nenošenje maske 5.000 dinara

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje priprema radna grupa Vlade Srbije, biće propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa korona. To znači da će komunalna milicija građanima moći da izdaje prekršajni nalog ukoliko ne nose maske na propisanim mestima. Kazna će iznositi 5.000 dinara, koju u roku od osam dana građani mogu da plate umanjenu za pola, u iznosu >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << od 2.500 dinara.
Kazne i za preduzetnike i ugostiteljske objekte Isto važi i za pravna lica, preduzetnike i ugostiteljske objekte, kojima će prekršajnim nalogom biti izricane kazne zbog nepoštovanja mera koje se odnose na njih – poput razmaka između stolova, nepostojanja dezinfekcionih sredstava, ili korona redara… Za njih su predviđene više kazne. Novo ovlašćenje za izdavanje prekršajnog naloga odnosiće se samo na komunalnu miliciju, ne i na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kako su to neki mediji objavili, potvrđeno je Tanjugu u radnoj grupi Vlade Srbije. Kazne, koje će moći da se izreknu prekršajnim nalogom za kršenje mera neće biti povećane, biće u već propisanim fiksnim iznosima, a sada nisu u planu izmene Zakona o prekršajima.
Kazna umanjena ako se plati za 8 dana Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović za Tanjug pojašanjva da prekršajni nalog koji će izdavati komunalna milicija treba da sadrži razlog izdavanja, član uredbe ili zakona koji se krši i pun fiksni iznos koji treba da se plati. Prekršajni nalog funkcioniše kao i kod drugih mandatnih kazni, predviđenih za nepropisno parkiranje ili saobraćajne prekršaje – tako što lice kojem je nalog izdat, može da u roku od osam dana, od dana izdavanja, plati pola kazne, čime ispunjava svoju obavezu.
Prekršajni nalog može da se osporava – Ukoliko želi da osporava prekršajni nalog, lice može u istom roku od osam dana da podnese zahtev za sudsko odlučivanje prekršajnom sudu. Ukoliko ne uradi ni jedno ni drugo, nalog sa klauzulom konačnosti i izvršnosti dolazi izdavalac naloga šalje sudu na prinudno izvršenje – navela je predsednica prekršajnog suda u Beogradu. Napomenula je da i po isteku roka od osam dana lice može da plati kaznu iz naloga, ali u punom iznosu, jer ako ne plati pun iznos kazne, ostatak opet dolazi u sud na prinudno izvršenje.
Preciziran pojam „kućnog karantina“ Pored pomenutih novina, izmenama Zakona biće preziciran pojam kućnog karantina, rekla je ranije za Tanjug Tamara Stojčević, zamenik sekretara Vlade Srbije i član radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije. Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred vladom Srbije sledećeg četvtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.
Članak KAZNA za nenošenje maske 5.000 dinara se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.