Izvor: RTS, 18.Jan.2021, 16:05

Još jedna akcija humanista velikog srca

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Jagodini imala je izuzetan odziv. U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi u Nišu, prikupljeno je oko 150 jedinica krvi.
Hitne hirurške intervencije, povrede, obilna krvarenja sve su to urgentna stanja koja zahtevaju da bolnice uvek imaju dovoljne rezerve krvi svih krvnih grupa. S druge strane u sred epidemije korona virusa nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednostavno organizovati ljude i sprovesti akciju. Udruženje „Humanisti velikog srca" uspelo je da okupi svoje prijatelje i članove, a raduje da se pozivu odazvao veliki broj mladih.

„Ovo mije 16. put. Relativno ste mlad čovek otkud? Krenuo sam srednja škola pa ajde, pa udruženje za davanje krvi... Hoćete? Hoću, sad svaku akciju ispratim. Koliko godina imate? 24 sad punim", kaže Filip Filipović, dobrovoljni davalac.
Akcija je sprovedena uz poštovanje epidemioloških mera i uz detaljan pregled svih potencijalnih davalaca.
"Potrebe za krvnim produktima postoje i tokom pandemije Kovidom, dakle naš zdravstveni sistem radi i van Kovid sistema i to moramo uvek da znamo, operacije koje se rade vrlo često zahtevaju primenu krvnih produkata tako da je neophodno da se akcije dobrovoljnog davanja krvi održavaju i da budu uspešne", ističe dr Dragan Virijević, Zavod za transfuziju krvi u Nišu
Višestruki davaoci krvi i predsednici Udruženja i ovaj put apelovali su na nadležne da se vrate beneficije za davaoce krvi kakve su bile pre petnaestak ili 20 godina.
„Mislim da smo na dobrom putu , to mogu da poručim, da u narednom periodu davalac bude prepoznatljiv i u društvu i u zdravstvu", naglašava Saša Likić, udruženje „Humanisti velikog srca".
Akcija je umesto u domu kulture održana u Parohijskom domu u Rakitovu uz poklone i tople napitke za sve učesnike. Sledeća akcija je sredinom aprila.
 
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.