Izvor: Radio 021, 30.Mar.2020, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Veliki broj ljudi želi da se vrati iz Nemačke u Srbiju

U Nemačkoj još boravi veliki broj srpskih državljana koji zbog pandemije virusa korona žele da se vrate u Srbiju, kaže ambasadorka Srbije u toj zemlji Snežana Janković.

Ona je podsetila da je prošle nedelje, 27. marta, organizovan humanitarni let za Srbiju sa 170 putnika iz cele Nemačke, ali ističe da je u toj zemlji još ostao veliki broj srpskih državljana koji očekuju pomoć države.

"Ima još srpskih državljana koji nisu više u situaciji da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ostanu ovde, koji su se zatekli u Nemačkoj bez novca i smeštaja i očekuju pomoć", rekla je Janković za Tanjug.

Ona navodi da pored ambasade u Nemačkoj postoji i pet generalnih konzulata, koji prikupljaju podatke o srpskim drzavljanima koji bi se vratili u zemlju, a dodaje da se najviše prijavljuju Srbi iz Frankfurta, Minhena, Berlina, Hamburga i drugih većih gradova.

Govoreći o situaciji i atmosferi u Nemačkoj, Janković kaze da ta zemlja za sada ima više od 60.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom i oko 500 preminulih. Stopa smrtnosti je još uvek veoma niska, oko 0,7 odsto, ali i dalje raste broj zaraženih svakodnevno, po 5.000-6.000, što je znak da zemlja još uvek na putu izlaska iz krize, navodi ona.

Kako kaže, iako mnogi hvale nemački zdravstveni sistem, koji se zaista i pokazao kao veoma dobar tokom krize, i nemački ministar zdravlja Jens Špan i stručnjaci upozoravaju da se španski ili italijanski scenario još ne mogu isključiti. Svi su veoma oprezni, a u prilog tome govori i činjenica da je Vlada Nemačke danas produžila trajanje mera koje su preduzete pre nekoliko nedelja do 20. aprila.

Janković navodi da je Nemačka dosta rano preporučila svojim građanima da na minimum svedu društvene kontakte. Kako kaže, vrlo brzo su otkazani svi veliki događaji, zatim sajmovi kojih u Nemačkoj ima nebrojeno mnogo, nakon čega su i događaji sa stotinu ili 50 učesnika takođe otkazani.

Ona podseća da je u Nemačkoj zabranjen izazak napolje u grupama većim od dvoje, osim ako nisu članovi porodice, da prodavnice, sem prehrambenih, ne rade, kao ni frizeri, zubari…

Ona ističe da je Nemačka izdvojila veliki paket pomoći privredi, da je pritekla u pomoć najvećem avioprevozniku Lufthanzi, te da je parlament usvojio odluku da će javni dug iznositi 156 milijardi evra.

Od toga je 50 milijardi evra namenjeno maloj privredi tako da mali privrednici sa, recimo, pet zaposlenih, mogu računati na pomoć od 9.000 evra u naredna tri meseca, privrednici sa više od deset zaposlenih na pomoć od 15.000 evra.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.