Janković: Veliki broj ljudi želi da se vrati iz Nemačke u Srbiju

U Nemačkoj još boravi veliki broj srpskih državljana koji zbog pandemije virusa korona žele da se vrate u Srbiju, kaže ambasadorka Srbije u toj zemlji Snežana Janković.
Ona je podsetila da je prošle nedelje, 27. marta, organizovan humanitarni let za Srbiju sa 170 putnika iz cele Nemačke, ali ističe da je u toj zemlji još ostao veliki broj srpskih državljana koji očekuju pomoć države.
 
"Ima još srpskih državljana koji nisu više u situaciji da ostanu ovde, koji su se zatekli u Nemačkoj bez novca i smeštaja i očekuju pomoć", rekla je Janković za Tanjug.
 
Ona navodi da pored ambasade u Nemačkoj postoji i pet generalnih konzulata, koji prikupljaju podatke o srpskim drzavljanima koji bi se vratili u zemlju, a dodaje da se najviše prijavljuju Srbi iz Frankfurta, Minhena, Berlina, Hamburga i drugih većih gradova.
 
Govoreći o situaciji i atmosferi u Nemačkoj, Janković kaze da ta zemlja za sada ima više od 60.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom i oko 500 preminulih. Stopa smrtnosti je još uvek veoma niska, oko 0,7 odsto, ali i dalje raste broj zaraženih svakodnevno, po 5.000-6.000, što je znak da zemlja još uvek na putu izlaska iz krize, navodi ona.
 
Kako kaže, iako mnogi hvale nemački zdravstveni sistem, koji se zaista i pokazao kao veoma dobar tokom krize, i nemački ministar zdravlja Jens Špan i stručnjaci upozoravaju da se španski ili italijanski scenario još ne mogu isključiti. Svi su veoma oprezni, a u prilog tome govori i činjenica da je Vlada Nemačke danas produžila trajanje mera koje su preduzete pre nekoliko nedelja do 20. aprila.
 
Janković navodi da je Nemačka dosta rano preporučila svojim građanima da na minimum svedu društvene kontakte. Kako kaže, vrlo brzo su otkazani svi veliki događaji, zatim sajmovi kojih u Nemačkoj ima nebrojeno mnogo, nakon čega su i događaji sa stotinu ili 50 učesnika takođe otkazani.
 
Ona podseća da je u Nemačkoj zabranjen izazak napolje u grupama većim od dvoje, osim ako nisu članovi porodice, da prodavnice, sem prehrambenih, ne rade, kao ni frizeri, zubari…
 
Ona ističe da je Nemačka izdvojila veliki paket pomoći privredi, da je pritekla u pomoć najvećem avioprevozniku Lufthanzi, te da je parlament usvojio odluku da će javni dug iznositi 156 milijardi evra.
 
Od toga je 50 milijardi evra namenjeno maloj privredi tako da mali privrednici sa, recimo, pet zaposlenih, mogu računati na pomoć od 9.000 evra u naredna tri meseca, privrednici sa više od deset zaposlenih na pomoć od 15.000 evra.
  • Alek

    31.03.2020 07:00
    Ako vam je dobro onda ništa
    Koliko smo mi ispred sveta u Njemačku se sajamovi zatvaraju a mi ih otvorili. Nema vakog precednika niđe, čuvaj te nam Serbiu i glasajmo svi za njega posle ove zapadnjačke pošasti.
  • Samo razmislite

    31.03.2020 05:43
    Nisu povratnici krivi
    Ako smo kod donošenja virusa.... razmislite o informaciji da virus preživljava 15 minuta na temperaturi od 70 stepeni i šta to znači.
    Razmislite o pojmu hrane.
    Niko ga neće izbeći. Zato je i osmišljen takav.
    Prijatan Vam jogurt, koji se čak ni ne pasterizuje.
    Spremimo se za njihovu osmišljenu vakcinu. amerika se hvali da će na jesen početi eksperimente sa njom na ljudima.
    Dakle, samo malo razmislite, šta navedeno sve znači.
    Nije čovek zatvorio mlekaru tek tako.
    Sa ovim podatkom se retko ko može nositi.
  • Oogi

    31.03.2020 05:41
    A, želi li ambasadorka da se vrati? To je pravo pitanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.