JEDNA VAKCINA JE POSEBNO EFIKASNA: Stručnjaci otkrili koje cepivo se najbolje bori sa NOVIM SOJEM

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2021, 19:03

JEDNA VAKCINA JE POSEBNO EFIKASNA: Stručnjaci otkrili koje cepivo se najbolje bori sa NOVIM SOJEM

Kineska vakcina pokazala je najbolju efikasnost u borbi sa novim sojem virusa.

Kineska vakcina koja koristi "mrtvu" verziju virusa efikasnija je u borbi protiv novih sojeva korona virusa, smatraju naučnici.

Takve vakcine, uključujući Sinofarmovu, koriste "mrtvu" verziju virusa i nude zaštitu na više područja.

To znači da mogu bolje da se bore protiv različitih mutacija korona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << virusa, preneo je časopis "Nešenal" na engleskom jeziku koji izlazi u Abu Dabiju.

Profesor biohemije na Fakultetu za biohemiju i imunologiju na Triniti koledžu u Dablinu Luk O'Nil izjavio je da zbog toga što se inaktivirane vakcine zasnivaju na celom virusu, imunološki sistem može imati "mnogo više oružja za borbu".

Do sada je odobreno nekoliko vakcina protiv korona virusa.

Većina, uključujući Fajzer-BioNTekovu, Moderninu, Okford-AstraZenekinu i ruski Sputnik V ciljaju protein na površini korona virusa, odnosno šiljak koji virus koristi za ulazak u ćelije.

Varijante korona virusa koje su se pojavile poslednjih meseci u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, uključuju brojne mutacije šiljka, za koje stručnjaci kažu da mogu učiniti vakcine manje efikasnim.

- Ostale vakcine su samo za borbu protiv površinskog dela proteina, pa ako virus mutira, vakcina možda neće funkcionisati - rekao je profesor O''Nil za "Nešenal".

Prema njegovim rečima, vakcine sa celim virusom verovatno će delovati protiv bilo koje varijante.

O'Nil je rekao da još nije jasno koliko će vakcine koje ciljaju na šiljak biti efikasne protiv novih varijanti i dodao da postoje znakovi da bi Fajzerova vakcina mogla da stvori antitela protiv britanske verzije.

Tokom vikenda vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči upozorio je da Fajzerova vakcina i druge vakcine možda neće biti toliko efikasne u zaštiti od novih varijanti virusa.

To je veoma zabrinjavajuće, jer se veruje da je nova varijanta, koja se pojavila u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi zaraznija i da može da ima veću stopu smrtnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Fauči: Mutacije utiču na vakcine, ali moguća prilagođavanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči rekao je da ima razloga za zabrinutost u vezi sa uticajem nekih mutacija korona virusa na vakcine, ali da naučnici imaju puno opcija za prilagođavanja kako bi se obezbedila efikasnost vakcina i lekova, prenosi AP...Fauči je istakao da posebni razlozi za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.