INDIJA BRŽA OD SVIH! Evo kad stiže PRVA VAKCINA protiv virusa korona (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 23:29

INDIJA BRŽA OD SVIH! Evo kad stiže PRVA VAKCINA protiv virusa korona (VIDEO)

Slede uporedna klinička ispitivanja

Indijsko veće za medicinska istraživanja (ICMR) odabralo je desetak instituta za klinička testiranja vakcine za COVID-19, a vakcina bi mogla biti gotova do 15. avgusta.

- Vakcina je dobijena iz soja SARS-CoV-2 izolovanog od strane Nacionalnog instituta za virusologiju. ICMR i "Bharat biotech international limited" zajedno rade na predkliničkom i kliničkom razvoju ove vakcine - stoji u pismu koje je ICMR poslao institutima. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Predviđeno je da vakcina bude puštena u javnu upotrebu najkasnije do 15. avgusta, nakon završetka svih kliničkih ispitivanja, ali stručnjaci dovode ovaj rok u pitanje budući da klinička ispitivanja tek trebaju da počnu.

COVAXIN™, India's 1st indigenous Covid-19 vaccine, developed by Bharat Biotech successfully enters human trials.

@ICMRDELHI @DBTIndia @icmr_niv #BharatBiotech #COVAXIN #covid19 #Collaboration #Indiafightscorona #makeinindia #ICMR #coronavirusvaccine pic.twitter.com/MSehntuE8d

— BharatBiotech (@BharatBiotech) June 29, 2020

- Konačni ishod zavisiće od saradnje svih mesta za klinička ispitivanja koja su uključena u ovaj projekat - navodi ICMR u pismu.

Savetuju da se ubrzaju odobrenja vezana uz klinička ispitivanja te da se osigura da ispitanici budu spremni od ove nedelje. U pismu navode i kako će se "vrlo ozbiljno" gledati na to ako se instituti ne budu držali ovog projekta i da se radi o "projektu s najvišim prioritetom". Traže i da se strogo poštuju zadati rokovi.

- Kako ICMR može tvrditi da će vakcina biti puštena u javnu upotrebi do 15. avgusta? Kako se kliničko ispitivanje može završiti za samo mesec dana - pita se Amulija Nidhi iz organizacije "Jan Swasthya Abhiyan".

- ICMR je rekao da vremenski okvir završetka 1. faze ispitivanja do 1. avgusta. Druga faza studija počeće nakon završetka prve faze, te nakon toga treća faza - rekao je za NDTV Satiajit Mohapatra koji je zadužen za klinička ispitivanja u istraživačkom centru SRM.

Planirano je da se prva faza završi za 28 dana i time bi se ispoštovao rok 15. avgusta, ali nije jasno kako bi vakcina moglo biti dostupno za javnu upotrebu samo s rezultatima prve faze.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.