Hrvatska spremna da primi kovid pacijente iz Češke i Slovačke

Izvor: B92, 09.Mar.2021, 22:18

"Hrvatska spremna da primi kovid pacijente iz Češke i Slovačke"

Hrvatska je spremna da zbrine po desetak kovid pacijenata iz Češke i Slovačke, saopštio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je prethodno telefonski razgovorao s kolegama Andrejem Babišem i Igorom Matovičem.

"Izrazio sam spremnost Hrvatske da u slučaju potrebe zbrine po desetak #COVID19 pacijenata iz Češke i Slovačke, s obzirom na to kakav je pritisak na njihove zdravstvene sisteme", objavio je Plenković na Tviteru, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija Hina.

Plenković je dodao da je Hrvatska solidarna s članicama EU u borbi protiv kovida-19.

Češka, zemlja s 10,7 miliona stanovnika poslednjih sedmica je među najteže pogođenim zemljama u svetu i brojne regionalne bolnice preplavljene su prilivom obolelih. Prošle sedmice Češka je zatražila pomoć u zbrinjavanju pacijenata od Nemačke, Švajcarske i Poljske.

Susedna Slovačka prebacila je svoje prve pacijente obolele od korona virusa u inostranstvo ove nedelje.

Poljska i Nemačka dosad su ponudile po deset kreveta slovačkim pacijentima, navela je Bratislava.

Slovačka ima 17,03 smrtna slučaja na milion ljudi u poslednjih nedelju dana, odmah je iza susedne Češke koja ima 18,85 umrlih na milion stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.