Gerontološki centar u Kikindi počeo prijem novih korisnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2020, 12:41

Gerontološki centar u Kikindi počeo prijem novih korisnika

Gerontološki centar u Kikindi počeo je prijem novih korisnika, prvi put od početka epidemije virusa korona. Prijem obuhvata strogu proceduru, koja podrazumeva negativan rezultat PCR testa novog korisnika ne stariji od 72 sata, kao i 14-dnevnu izolaciju nakon dolaska u dom.

U kikindskom Gerontocentru do sada nije bilo zaraženih, a situacija se polako smiruje i u Severnobanatskom okrugu.

Jedna od retkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ustanova socijalne zaštite, koja može da se pohvali da od početka epidemije koronavirusa nije imala zaražene ni korisnike, ni zaposlene je Gerontološki centar "Kikinda".

Zbog toga, ali prvenstveno zbog poštovanja protivepidemijskih mera, u toj ustanovi ponovo je dozvoljen prijem novih korisnika, prvi put od marta meseca.

"Tridesetog jula smo primili prvog korisnika. Uz svu neophodnu dokumentaciju, koja je potrebna za smeštaj, potrebno je doneti i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Kada korisnik dođe u našu ustanovu, 14 dana mora da ide u izolaciju", kaže Stanislava Žilić, rukovodilac OJ "Novi dom" Gerontološkog centra "Kikinda".

U ustanovu su do sada primljena dva nova korisnika. Budući da više od pet meseci nisu izašli iz Domova, a rad sa zaposlenima im je ograničen na minimum, pronalaze se najadekvatnija rešenja da na kvalitetan provedu vreme.

"Neko boji, neko hekla, neko štrika. Sami pokušavaju sebe da nađu, prema našim instrukcijama. Mi im pomažemo koliko god možemo, da što lakše prebrode ovo zatvoreno stanje, jer su već jako drugo zatvoreni", kažu.

Dobri rezultati predstavljaju nadu da će se situacija u budućnosti okrenuti u njihovu korist. Tome u prilog ide i činjenica da se epidemiološka situacija u Severnobanatskom okrugu blago popravlja. Pored zdravstvenih radnika, mnogo posla imala je i sanitarna inspekcija.

"Bilo je oko 120 inspekcijskih nadzora takve vrste. Moram da se pohvalim da se ovde građani pridržavaju propisanih mera. Sanitarna inspekcija do sada nije imala nijednu prekršajnu prijavu za nepridržavanja i neprimenjivanja preventivnih mera", navodi Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Inspekcije će nastaviti nadzor ugostiteljskih i uslužnih objekata. U Severnobanatskom upravnom okrugu apeluju na građane da nastave da se ponašaju odgovorno, kako bi epidemija što pre poslata prošlost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.