Izvor: Radio 021, 28.Maj.2020, 21:47

Francuska ukida veliki broj restrikcija

Francuska vlada je objavila da, zahvaljujući slabljenju širenja korona virusa, od 2. juna ukida veliki broj restrikcija uvedenih zbog pandemije i založila se da se uskoro otvore unutrašnje granica EU.

Francuska je za ponovno otvaranje unutrašnjih granica EU od 15. juna, bez uvođenja 14-odnevnog karantina za putnike zbog koronavirusa, rekao je premijer Eduar Filip predstavljajući drugu fazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ublažavanja restrikcija.

"Mi ćemo primenjivati reciprocitet ako neke zemlje uvedu karantin za Francuze", dodao je on.

Što se tiče spoljnih granica EU, Pariz će sa svojim partnerima proceniti situaciju 15. juna i "odluka će biti doneta kolektivno", rekao je Filip. Najavio je da će u Francuskoj 2. juna biti ukinute restrikcije kretanja za francuske građane na krug od 100 kilometara od mesta stanovanja i istakao: "Konačno će sloboda ponovo postati pravilo, a zabrana izuzetak".

Posle dva i po meseca zatvaranja zbog epidemije od 2. juna biće otvoreni barovi, kafei i restorani uz određena ograničenja: najviše desetoro ljudi po stolu u svim restoranima na teritoriji Francuske, dok će u Parizu moći da se otvore samo bašte i terase. Najavljeno je i otvaranje muzeja i znamenitosti na celoj teritoriji, uključujući Pariz, takođe 2. juna, ali posetioci će obavezno nositi maske.

Na javnim mestima biće ograničeno okupljanje na najviše deset ljudi.

"Virus je i dalje prisutan na različitim nivoima na celoj teritoriji. Brzina njegovog širenja je u ovoj fazi pod kontrolom", rekao je premijer i pozvao Francuze na oprez i odgovornost. Mere će 22. juna biti ponovo preispitane za treću fazu ublažavanja restrikcija.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.