Fotograf Pavel Surovi osvojio prvo mesto u Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2021, 15:29

Fotograf Pavel Surovi osvojio prvo mesto u Rusiji

Na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, koji se ove godine održao u Sankt-Petersburgu u kategoriji modna fotografija prvo mesto je osvojio srpski fotograf Pavel Surovi iz Kisača (Srbija), ujedno i direktor Kulturnog centra Kisač, sa umetničkim projektom koji obuhvata arhaične narodne nošnje pod nazivom Corona - Kruna.

O pobedniku je odlučivao 25-ni žiri koji je sastavljen od uglednih doktora i profesora primenjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umetnosti univerziteta, modnih dizajnera i ljudi iz showbiznisa iz celog sveta. Surovi je dobio 141,5 od maksimalnih 150 bodova, što predstavlja i najbolji rezultat na celom festivalu.

Žiri je konstatovao da su fotografije Pavela Surovog kvalitetom u rangu svetskog modnog časopisa Vogue. Igra svetla i senki je po njima na nivou jednog Karavađa.

Ceo žiri se složio da se vidi profesionalni i studiozni rad surovog umetnika, alegorije na istorijske ličnosti su odmah prepoznatljive, ali ih je najviše zantrigiralo, kako su urađene fotografije modela na pozadinama sa prekrivačima i ćilimima... Žiri je imao sumnju da su posebnim tehnikama manipulisanja na fotografijama dorađene pozadine što je umetnik odbacio i obrazložio alhemiju stvaranja svog rada, odnosno da je sve urađeno samo sa svetlom tj. igrom svetla.

Poznata imena u žiriju profesori i doktori primenjenih umetnosti kao Elena Petrova, Olga Surikova, Raisa Itina, Anna Demshina, Oleg Barinov iz Rusije. Maria Vytinidou, grčka modna dizajnerka i organizatorka modnih dana Grčke, Ćen Bin profesor univerziteta umetnosti u Kini, Rafał Stanowski profesor primenjenih umetnosti u Krakovu i organizator FashionWeek-a iz Poljske, Yoon Kla osnivač brenda Yoonkla iz Indonezije, Meenu Prasad iz Katara, Seija Kiuru-Lavaste iz Finske, Giovanni Ottonello nagrađivani arhitekta i vizuelni umetnik iz Italije i mnogi drugi...

Srpski fotograf Pavel Surovi, sa svojim novim umetničkim etno art fashion projektom "Corona", predstavio je Srbiju na takmičenju u Rusiji. Projekat "Corona" prikazuje jedinstven spoj umetnosti ietnologije, tradicije imodernog doba, kao iistorijsko-nacionalno obeležje udomenu modnog dizajna.

Naziv fotografija iz kolekcije Corona, odnosno Kruna, ima trojako značenje: sjedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeću kraljevskog porekla, a sa treće da u kolekciji dominiraju krune i oglavlja, pošto latinska reč Corona znači Kruna, kada se posmatra korona-virus pod mikroskopom u obliku je krune.

Kao strastveni kolekcionar iljubitelj narodne nošnje Pavel Surovi je etnografskim istraživanjem usvojim radovima pokušao da predoči podudarnost arhaičnih slovačkih nošnji sa kraljevskom evropskom odorom. Utom smislu motivi imaterijali koji su se prožimali ukrojevima tradicionalnih arhaičnih nošnji pod uticajem su trendova i mode Austrougarske, Rusije, Francuske, Nemačke, Španije, Danske, Turske idrugih zemalja toga doba.

Ovom pobedom je ujedno i afirmisao i profesionalni rad Kulturnog centra u Kisaču i Grada Novog Sada, jer osnivač Kulturnog centra Kisač je Skupština Grada Novog Sada. Angažman umetnika obuhvatio je sve: od ideje do realizacije, uključujući scenografiju, stajling, narodne nošnje, kombinovanje boja iodevnih predmeta, pa sve do fotografisanja iretuširanja.

Suptilan, ali složen kroj, interesantni detalji i motivi na haljinama, kao iprefinjenost nošnji odaju utisak da je reč ofotografijama jednogsvestranog i studioznog umetnika koji je pokušao da prenese na gledaoce eleganciju aristorkratije u kombinaciji sa modnim trendovima.

"Ovo je veliki uspeh za Grad Novi Sad, za celu Srbiju, za moju porodicu i mene lično jedna potvrda mog umetničkog rada, da na međunarodnom festivalu IBEFF visoke etno mode u Rusiji 25-ni žiri izabere baš moje fotografije kao najbolje. Puno sam uložio energije, ljubavi, sredstava u ovaj umetnički etno art projekat Corona, a zalaganje i ljubav se isplatila i uzvratila uspehom. Bez podrške Grada Novog Sada ne bih uspeo realizovati ovaj složen umetnički projekat. Raduje me što sam započeo rad na novom projektu za Evropsku prestonicu kulture - Novi Sad 2022 , koji će biti još grandiozniji i zanimljiviji, ali to je tajna..." - izjavio je Surovi.

Žiri je doneo odluku da fantasmagorične fotografije Pavel Surovog budu ove godine ištampane na torbama sa nagradama za učesnike međunarodnog IBEFF festivala čime je na još jedan način nagrađen i prezentovan profesionalni umetnički rad srpskog fotografa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Priznanje za “Koronu”

Izvor: Danas, 24.Jul.2021

Na Međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, koji se ove godine održao u Sankt Petersburgu u kategoriji modna fotografija prvo mesto je osvojio srpski fotograf Pavel Surovi iz Kisača sa umetničkim projektom koji obuhvata arhaične narodne nošnje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.